Eldőlt: marad a BME-n a Gazdálkodástudományi Kar

Infostart
2017. január 19. 14:34
Marad a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, vagyis nem kerül át az Eötvös Lorand Tudományegyetemhez - mondta az InfoRádiónak Palkovics László oktatásért felelős államtitkár.

"Az erre vonatkozó döntés megszületett. Azt a döntést hoztuk, hogy a Műszaki Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara marad a Műszaki Egyetemen" – jelentette ki Palkovics László.

Az ügy előzménye, hogy a Műszaki Egyetem Gazdálkodástudományi Karának oktatói jelezték, nem érzik jól magukat a Műszaki Egyetemen belül. Úgy érezték, hogy a kar tevékenységének súlyához képest azok a feltételek, amik között működniük kell, nem kielégítőek. Jelezték azt is, hogy ha ezt az egyetemen nem lehet elérni, akkor szeretnék az ELTE-n folytatni a tevékenységüket – emlékeztetett az oktatásért felelős államtitkár.

Az államtitkár közölte: a fenntartó szempontjából az a fontos, hogy maga az adott képzés jó legyen.

„Az ügy akkor gyorsult fel, amikor a fenntartó meghozta azt a döntés, hogy kezdjük el a csatlakozási tárgyalásokat. A Műszaki Egyetem pedig elkezdte annak a szabályrendszernek a kialakítását, amely reményeink szerint garanciát jelent arra, hogy a kar jobban fog tudni működni” - közölte Palkovics László.

„Az elmúlt időszak megmutatta azt, hogy ugyan korábban kellett volna ezt elkezdeni – tehát nem néhány héttel ezelőtt – a változtatást, de azok a feltételek, amiket a Műszaki Egyetem szenátusa azután el is fogadott, a kar oktatói jelentős részének garanciát jelentene, így szeretnének a Műszaki Egyetemen belül maradni. Ezt ki is fejezték a fenntartó irányába” - tudatta az államtitkár.

„Ezért azt a döntést hoztuk, hogy a Műszaki Egyetem Gazdálkodástudományi Kara marad a Műszaki Egyetemen” – jelentette ki.

Hozzátette: ennek ellenére a Műszaki Egyetemnek feladatul szabták, hogy a feltételeket, amiket elfogadtak, be kell tartaniuk, és rendezni kell azokat a strukturális-személyi ügyeket, amelyek a kar további jó működéséhez szükségesek.

„Egyelőre a Műszaki Egyetem kapott egy esélyt arra, hogy ezeket az ügyeket rendezze. Ha ez nem történik meg, akkor újra vissza fogunk térni arra, hogy a fenntartói döntéssel egy másik egyetem fogja működtetni a kart” - összegezte Palkovics László.

Azzal kapcsolatban, hogy meddig kap határidőt a Műszaki Egyetem, az államtitkár elmondta: alapvetően a karok áthelyezése évente kétszer, február elsején vagy augusztus elsején történhet meg.

„Nyilvánvalóan időt kell hagyni arra, hogy lássa a kar a változásokat. Ezért a reális határidő 2018 februárja vagy augusztusa. De egyelőre bízom abban, hogy ez megoldódik” - fogalmazott.

Az államtitkár hozzátette: ebben az ügyben az ELTE volt az a szereplő, amelyik kifejezetten pozitívan állt a dologhoz, és azt mondta, hogy ha a fenntartó úgy dönt, akkor vállalják ennek a képzésnek az átvételét.

„Az ELTE Magyarország legjobb tudományegyeteme, és azt gondolom, hogy az egy teljesen legitim igény, hogy gazdálkodástudományi és műszaki képzést folytasson. Egyelőre most a fenntartó támogatni fogja az ELTE-t abban, hogy a szombathelyi képzésnek a Budapestre történő kiterjesztését mind a műszaki, mind a gazdálkodástudományi területen meg tudja tenni, ebben minden támogatást meg fogunk adni az ELTE-nek” - közölte Palkovics László.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Egyelőre marad a BME-n a Gazdálkodástudományi Kar
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást