Még idén vitázhatnak az óraátállításról

Infostart
2016. november 17. 18:25
Több nem várt kellemetlenséget is okozhatna az óraátállítás eltörlése – mutatott rá a Fidesz frakcióvezetője, ám elismerte, hogy a lakosság jelentős része nem szívesen állítja át évente kétszer óráját.

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága kedden csupán arra bólintott rá, hogy az óraátállítás megszüntetésével kapcsolatos jobbikos javaslat szerepelhessen a parlament napirendjén, nem magára az előterjesztésre – hangsúlyozta a Fidesz frakcióvezetője. Kósa Lajos szerint a magyarok egy jelentős része nem ért egyet az óraátállítással.

Hasonlóan látta a javaslat egyik beterjesztője, a jobbikos Kepli Lajos is.

„Az óraátállításnak sokkal több olyan hátránya van az emberek közérzetében, egészségi helyzetében és egyébként a gazdasági életben is, ami indokolttá tenné, hogy elgondolkodjunk ennek a megszüntetésén” - fejtette ki.

Azonban Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatóhelyettese, Purebl György korábban az InfoRádiónak azt nyilatkozta, hogy az egészséges szervezetet nem viseli meg hosszú távon az óraátállítás, a betegekét azonban annál inkább.

Az áramelosztó Mavir szóvivője, Berczelly Réka szerint Magyarország évente 100-120 ezer MWh villamosenergiát takarít meg az óraátállítással, ez egy közepes méretű magyar város teljes éves fogyasztása.

A jobbik előterjesztése úgy törölné el az évente kétszeri óraátállítást, hogy nem a normál, hanem a Magyarországon 36 éve alkalmazott nyári időszámítást tartaná egész évben. Így míg nyáron Ausztriával, télen Romániával lenne Magyarország azonos időzónában, tehát mindennek az Ausztriába ingázó magyar munkavállalók mellett feltehetőleg a nemzetközi menetrendekre, illetve az informatikai rendszerekre is volna hatása. Erre Kósa Lajos is felhívta a figyelmet: ez azt jelenti, hogy Magyarország legalább fél évre kilép abból az időzónából, ahová most esik.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára kérdésünkre részint ezért gondolta úgy, hogy egy ilyen döntést a Magyar Tudományos Akadémia alapos hatásvizsgálatának kellene megelőznie.

A következő két hétben a kérdés még nem szerepel a Ház napirendjén, ám az Országgyűlés még idén megkezdheti vitáját.

2011-ben egyébként a jobbikos javaslathoz hasonlóan szüntette meg az óraátállítást Oroszország, egész évben tartva az addigi nyári időszámítást. Hasonlóan járt el nem sokkal később Fehéroroszország és Ukrajna is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Még idén vitázhatnak az óraátállításról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást