Gallóné: a tananyagot és az óraszámot is csökkenteni kell

Infostart
2016. szeptember 7. 08:05
Nem csökkentek a tanulói terhek a közoktatásban: egy elsős kisdiák 25, de akár 27 órát, míg egy 15-16 éves középiskolás akár 40 órát is eltölt hetente az iskolapadban – mondta az InfoRádiónak a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

Bár a Pedagógusok Sztrájkbizottságának 25 pontjából 19-20 pontban megoldásra jutottak, a tárgyalásokat nem sikerült megnyugtatóan rendezni, mert a pontok többsége nem jelent meg jogszabályi formában – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Galló Istvánné példaként említette, hogy a tankerületek és az iskolák működését nem jogszabály, hanem a tankerület szervezeti és működési szabályzata határozza meg. De nem rögzítették törvényben a tanulói terhek csökkentését sem.

„Az első és a második osztályban rugalmas tanmenetből taníthatnak a pedagógusok, de ezt a jogszabály módosítása nem követi, mert a nemzeti alaptanterv követelményrendszerét nem változtatták meg. Az oktatási törvénynek azon passzusát sem változtatták meg, hogy az intézmény csak 10 százalékban térhet el a kerettantervtől” - fejtette ki.

Galló Istvánné hangsúlyozta azt is, hogy a tananyag mellett az óraszámokat is csökkenteni kell. Mint mondta, egy első osztályos gyereknek 25 órája van egy héten, de ha kihasználják annak a lehetőségét, amit a nemzeti alaptanterv ad, akkor egy elsősnek háromszor van öt órája és kétszer hat órája egy héten. Egy felnőtt ember nem dolgozik annyit, mint ahány órát a középiskolások az intézményekben töltenek, és ez a tanulók teljesítményén is látszik – tette hozzá.

A szakszervezeti vezető bírálta az egész napos iskola intézményét.

„Az nem egésznapos iskola, hanem egész nap az iskolában van a gyerek. A kettő nem ugyanaz” - emelte ki.

Beszélt arról is, hogy a Pedagógusok Sztrájkbizottsága ősszel is folytatja a tárgyalásokat az oktatási kormányzattal, az idei mozgalmas tavasz után pedig majd sok múlik azon, hogy ezek az egyeztetések milyen eredménnyel zárulnak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Galló Istvánné
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást