Lázár: Magyarország Nagy-Britannia szövetségese akar maradni

Infostart
2016. június 30. 14:23
Magyarország célja, hogy Nagy-Britannia, stratégiai szövetségese maradjon - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. A tárcavezető aláhúzta, hogy a kvótanépszavazás nem az unió ellen szól, ám az uniós bürokráciát ma inkább a problémák forrásának, semmint megoldójának tartja.

Magyarország kormánya tiszteletben tartja és tudomásul veszi Nagy-Britannia döntését, a kabinet felállít egy munkacsoportot a kilépés következményeinek vizsgálatára – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

"Mi arra fogunk törekedni, hogy mint ahogy eddig is, Nagy Britanniát stratégiai szövetségesnek tekinthessük."

A kormány álláspontja szerint az ellenőrizetlen, kontrollálatlan bevándorlás döntően befolyásolta a referendum kimenetelét, ha pedig e kérdésről a tagországok nem dönthetnek maguk, az szétfeszítheti az uniós kereteket.

"Tehát a magyar népszavazási kísérlet nem Európa ellen szól, hanem jó példa arra, hogy hogyan lehet egy nagyon fajsúlyos és nehéz kérdésről beszélni a választópolgárokkal annak elkerülése érdekében, hogy az egész európai eszme megkérdőjelezése bekövetkezhessen."

Lázár János ennek ellenére újságírói kérdésre megerősítette azt a korábbi személyes álláspontját, hogy ha Magyarországon rendeznének népszavazást az uniós tagságról, jó szívvel nem tudna a maradásra szavazni, mert – mint mondta – amit ma Brüsszel csinál Európával, az a közösség csődjéhez vezet, ezért meg kell változtatni.

"Mi hiszünk Európában, hiszünk az együttműködésben, hiszünk a közös gondolkodásban, Európa erejében, de a mai Európai Unió nem előnyt jelent és nem erőt jelent, hanem gyöngeséget, bizonytalanságot, kiszámíthatatlanságot és egy súlyos nehezéket, amivel nem tudunk előre lépni, ez a probléma, hogy ez a bürokratikus struktúra rátelepedett az egész rendszerre."

Példaként a tárcavezető az Európai Bizottság elnökének legutóbbi javaslatát említette, amelynek értelmében a nemzeti parlamentek ratifikálása nélkül is megköthetné a bizottság a szabadkereskedelmi egyezményt Kanadával, amit ellenez a kormány és várhatóan jövő hétre ötpárti egyeztetést hívnak össze a kérdésről.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lázár: Magyarország Nagy-Britannia szövetségese akar maradni
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást