Az ünnepek alatt továbbra is sláger a halfogyasztás

InfoRádió
2017. december 21. 19:57
Az adventi időszakban mintegy 10 ezer tonna ponty fogy el, a választékban azonban számos más fajt is vásárolnak annak ellenére, hogy az elmúlt évhez képest emelkedtek az árak.

Bőséges halkínálattal készülnek a karácsonyra a haltermelők, a piaci árak viszont az elmúlt évhez képest emelkedtek – közölte a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) elnöke.

Németh István elmondta:

  • az élő pontyot kilogrammonként 890-1200 forint közötti áron lehet megvásárolni,
  • a tisztított filék, pontyszeletek pedig 2000-3000 forintba is kerülhetnek.
  • Egy kilogramm tisztított harcsafilé ára az 5000 forintot is elérheti.
  • Élő busa és a kárász kilogrammonkénti ára 400-500 forint. 
  • Az elmúlt évben az élő ponty kilogrammonkénti ára az 1000 forintot sem haladta meg,
  • míg a szálkamentes harcsa ára 2500-3000 forint között alakult.

A Mahal elnöke elmondta, hogy a kereskedelemben az idén szinte minden faj: egyebek mellett ponty, busa, kárász, csuka, szürkeharcsa és afrikai harcsa is kapható lesz.

Az elnök elmondta, hogy a vásárlók 80 százaléka az ünnepek alatt a pontyot keresi, illetve mind az élő, mind a feldolgozott, szálkamentes szürkeharcsára és az afrikai harcsára is nagy a kereslet. 

A napokban jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, hogy a Minőségi magyar hal tanúsító védjegy bevezetésével pedig a fogyasztók könnyen megkülönböztethetik a magyar minőségű halat más halféleségektől.

A magyarországi édesvízi hal 30-35 százaléka az adventi időszakban fogy el. Az összesen 26 480 hektáros halastavakban évente csaknem 20 ezer tonna halat termelnek, ebből 10-12 ezer tonna az étkezési hal, melynek döntő része – mintegy 10 ezer tonna – a ponty – mondta a Mahal elnöke. Hozzátette, az ágazat édesvízi halakból származó éves árbevétele 12,5 milliárd forint volt, a termelés jövedelmezősége 4 százalék.