eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Nagy a baj Kínában?! Hónapok óta nem ülnek össze a gazdasági döntéshozók. Salát Gergely, Aréna

2024.04.04. 18:53
A műsor támogatója a HOLD - Nem csak vagyont, kockázatot is kezelünk, 1994 óta. https://hold.hu/

Példa nélküli eset Kínában: nincs egyezség a legfontosabb gazdasági kérdésekben, több mint fél éve nem ült össze a legfontosabb döntéshozó szerv. Közben egyre jelentősebb az állami, tartományi, intézményi eladósodottság, s megugrott például a diplomás fiatalok közti munkanélküliség. Nem véletlen, hiszen a verseny szinte öldöklő: évente több mint tízmillió (!) diplomást bocsát ki a 150-200 kínai egyetem, ennyi új munkahely pedig nem jön létre minden esztendőben.

Mindeközben tajvani illetékesek elismerték, az amerikai hadsereg különleges alakulatainak állandó bázisuk van a szigeten. Milyen hatással van ez a globális biztonságra, és a kínai-amerikai viszonyra? Majdnem fél év után beszélt egymással ismét Joe Biden és Hszi Csin-ping – miért volt mosolyszünet és miről egyeztettek most a vezetők? Mi adja a két ország szembenállásának alapját és mi oldhatja fel ezt helyzetet? Hogyan ítéli meg a kínai átlagember Amerikát? Lehet-e alapja Joe Binden félelmének, hogy Peking segíti Oroszországot az Ukrajna elleni háborúban? Egyáltalán milyen állapotban van a kínai hadiipar, vevőként vagy már eladóként is megjelentek-e a világpiacon. Mennyi a saját fejlesztés, mekkorára nőtt a kínai hadiipar az elmúlt évtizedekben?

Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa az Inforádió Aréna c. műsorában 2024. április 4-én. A műsorvezető Király István Dániel. Podcast.

×
×
×