eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Változik-e az orosz stratégia az elnökválasztás után? Deák András György, Inforádió, Aréna

2024.01.31. 18:10
A műsor támogatója a HOLD - Nem csak vagyont, kockázatot is kezelünk, 1994 óta.

Kialakult-e a háború két éve alatt egy új orosz gazdasági modell? Készül-e Moszkva a háború utáni helyzetre? Visszatérhet-e még valaha a korábbi német orosz együttműködés, az olcsó nyersanyagra épülő nyugati technológia és ipari termelés korszaka? Aki ma nyersanyagot vesz az, rubelben kell hogy fizessen? Ez hogy hat az árfolyamra? Honnan van ennyi rubel? Melyek az új exportpiacok? Milyen útvonalakat használnak, és mivel szállítanak? Visszaesést hoz, vagy üzleti lehetőségeket teremt a nyugati cégek kivonulása? Belépett-e a kínai technológia oda, ahonnan a nyugati kijött?

Mi a szerepe a gazdasági kérdéseknek az orosz elnökválasztási kampányban? Mennyire téma a háború? A keményvonalasok vagy a nyugatpártiak tudják jobban megszorongatni Vlagyimir Putyint? Ha a mostani orosz elnök nyer, nagyobb mozgásteret kap-e a háború befejezéséhez? Mennyi gazdasági ereje maradt Oroszországnak az agresszió folytatásához? Miből van az orosz államnak bevétele? Honnan veszik el azt a pénzt, amit háborúra költenek?

Az orosz bankok rekordprofitot, 3,3 billió rubelt értek el tavaly, ezt nagyrészt a jelzáloghitelek és a nagy üzleti felvásárlások finanszírozását szolgáló hitelek iránti kereslet vezérelte. A lakosság érez-e bármiben a hiányt? Mi az uniós szankciók elképzelt és valós hatásmechanizmusa? Hogyan kerüli meg most a szankciókat Moszkva? Kinek fájnak jobban ezek 2024-ben?

Mennyi gazdasági ereje maradt Ukrajnának? Mire költi Kijev a nyugati segélyeket? Mi az, ami működik és mi nem az ukrán gazdaságban? Leváltotta, majd újra visszvette Valerij Zaluzsnij vezérkari főnököt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, miután a kijelölt utódok nem voltak hajlandók beülni a székébe, illetve Ukrajna nemzetközi partnerei is elítélték a lépést – ki az úr a háznál az ukrán vezetésben?

Az NKE 2023 őszén 5310 fő bevonásával közvéleménykutatást végzett öt térségbeli ország fenyegetés- és biztonságpercepcióiról (Cseh-, Lengyel-, Magyarország, Románia és Szlovákia). Mit gondolnak a térség országaiban a katonai kiadások növeléséről, a sorkatonai szolgálatról, a térség katonai együttműködéséről és a NATO szerepéről? Miben hasonlít és miben tér el a magyar felfogás a térség többi országától?

Deák András György a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézet tudományos főmunkatársa az Inforádió Aréna c. műsorában 2024. január 31-én. A műsorvezető Exterde Tibor. Podcast.

×
×
×