eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Egyensúly és növekedés: hogyan lehetséges a kettő együtt az idén? Varga Mihály, Inforádió, Aréna

2024.01.25. 18:00
A műsor támogatója a Hold - Nem csak vagyont, kockázatot is kezelünk, 1994 óta. https://hold.hu

Tavaly többször módosította a kormány a hiánycélt, a vártnál magasabban alakult a költségvetés hiánya. Hogyan látja a költségvetés jelenlegi helyzetét? Mi okozta a magasabb hiányt? Vannak olyan elképzelések itthon és külföldön is, amelyek szerint tovább lehet növelni a hiányt a gazdasági növekedés fokozása érdekében. A nemzetgazdasági miniszter 7-8%-os hiányt sem tart elképzelhetetlennek. Hogyan látja ezt a fiskális politika?

Járhat-e kéz a kézben a költségvetési egyensúly és a gazdasági növekedés a magyar gazdaságban 2024-ben?
Milyen hiánnyal számol a Pénzügyminisztérium az idén? Mikorra áll össze a jövő évi költségvetés, és benyújtják-e a Parlamentnek az elmúlt évben szokásos módon, már júniusban?
Bár az államadósság csökkenhetett a tavalyi évben, a finanszírozása a GDP 4%-a fölé kúszott. Kinek, kiknek fizeti az állam ezt a költséget? Hogyan áll össze most a magyar államadósság szerkezete?
Mire számít a kormány az idei évi gazdasági növekedést tekintve? 2024 valóban a növekedés éve lehet? Magasnyomású gazdasággal növekedhet a magyar gazdaság? Ugyanazt érti ezen Nagy Márton, mint a PM?

Mi támogathatja, mi fékezheti idén a növekedést? Hogyan érhető el a költségvetési egyensúlyokat is figyelembe vevő módon jelentős gazdasági növekedés?
Decemberben 6% alá csökkent az infláció, az elemzők többsége szerint idén folytatódhat a javulás, de lassabb ütemben. Mire számít a januári adatot, illetve az év hátralevő részét tekintve?
Kell-e véleménye legyen a Pénzügyminisztériumnak a jegybank kamatcsökkentési stratégiájáról, a csökkentés üteméről és mértékéről? -Az egyik napilapnak azt mondta, az 5,2%-os éves inflációs cél veszélyeket hordoz. Miért?

December végén tett bejelentést az első olyan uniós utalásról, amely a korábban blokkolt pénzekből érkezett. Hogyan áll azóta a források folyósítása? Mekkora összeghez jutott hozzá Magyarország? Számolnak az idei évben további folyósítással? Milyen összeggel számolnak és mikor érkezhet meg? Milyen hatással van ez a költségvetés helyzetére? Igaz, hogy a 2023-as költségvetést az uniós utalások „mentették meg”?

Múlt héten kifejezte reményét, hogy a főpolgármester az idei évben eleget tesz adófizetési kötelezettségének, a főváros közben lopásról, kivéreztetésről, hatalommal való visszaélésről beszél. Miért és mekkora összeget inkasszált a Kincstár a főváros számláján? Valóban csökkentik az önkormányzatok támogatását?

Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy minden évben egy komoly beszélgetés a pénzügyminiszterrel a 13. havi nyugdíj egy összegű kifizetése. Lesz idén 13. havi ellátás? Mennyibe kerül ez a költségvetésnek? Nyugdíjprémiummal számolhatnak az idősek?
Marad-e a családi pótlék, és ha igen, terveznek-e változtatni az évek óta változatlan összegén?

Varga Mihály pénzügyminiszter az Inforádió Aréna c. műsorában 2024.01.25-én. A beszélgetőtárs Exterde Tibor. Podcast.

×
×
×