eur:
389.35
usd:
362.74
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Túszcsere után. Pusztítás vagy tűzszünet? Rostoványi Zsolt, Inforádió, Aréna

2023.11.27. 18:05
Hol lehetnek elrejtve az Izraelből elrabolt túszok? Folytatódhat-e e túszcsere? Mi volt Egyiptom és Katar szerepe a tűzszünet és az első túszcsere létrehozásában?

Ez Izrael eddigi leghosszabb háborúja: Milyen következményei lehetnek anyagilag, belpolitikailag Izrael számára, és az újraépítés szempontjából a palesztinok számára? Mi történhet az első tűzszünet után? Újra teljes erővel támad-e Izrael?
Sikerülhet-e felszámolnia, megsemmísitenie a Hamászt? Ha a probléma gyökere, a palesztinok és Izrael viszonya nem rendeződik, mikor termelődik újra a konfliktus? Újratermelődik-e radikalizmus a helyzet megoldása nélkül? Létre jöhet-e a kétállamimegoldás? Hol jöhet létre a palesztin állam? Hogyan oldható meg a Gázai Övezet sorsa, és mi lesz a helyzet a Nyugati Parton, Ciszjordániában, ahol intenzív zsidó betelepülés zajlik? Ciszjordánia földterületének hány százalékát vásárolták már meg amerikai vagy izraeli befektetők?

Hogyan hathat ki a háború a többi arab állam és Izrael viszonyára? Mi lesz az Ábrahám-megállapodásokkal? Hogyan változtatott a Hamász arab megítélésén az október 7-i terrortámadás? Milyen hullámokat vert a terrortámadás a szunnita iszlám világban? Hogyan különül el még élesebben a Ciszjordániában működő Fatah és a gázai övezetben kormányzó Hamasz viszonya a támadás után? Elkülöníthető-e a Hamász politikai és katonai szárnya? Miben a török álláspont a többi országétól?
Mennyire volt előkészítve a támadás a nemzetközi kommunikáció területén? Hogyan robbantak ki egyszerre a palesztin-párti tüntetések világszerte? Hamász-párti vagy palesztin-párti demonstrációk ezek? Lehet-e határvonalat húzni az antiszemitizmus és az anti-cionizmus, illetve a terrorellenesség és az iszlám-ellenesség között?
Milyen megoldási lehetőségei vannak a konfliktusnak? A sok erőszakos, antidemokratikus, vagy idealisztikus javaslat között van-e realisztikus elképzelés is? Kezelhető-e Jeruzsálem státusza, amely egyszerre három világvallás szent helye is?
Mi a szomszédos arab államok érdeke? Mi a szaúdi álláspont? Mit tudnak tenni a helyzet rendezéséért? Mi Kína és India szerepe és kiemelt gazdasági érdeke a térségben?
Milyen hatása lehet a háborúnak az izraeli belpolitikára? Milyen hatása lehet a civil áldozatok miatti nemzetközi nyomásnak az izraeli stratégiára és Izrael nemzetközi megítélésére?

Rostoványi Zsolt egyetemi tanár, Közel-Kelet szakértő, a Corvinus Egyetem rektor emeritusa az Inforádió Aréna c. műsorában 2023.11.27-én. Podcast.

×
×
×