eur:
389.51
usd:
361.86
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Meddig tart a háborús felár az olaj- és gázpiacokon? Pletser Tamás, Inforádió, Aréna

2023.11.06. 19:09
Csökkent-e a Hamász Izrael elleni támadása utáni „háborús felár” a nemzetközi kőolaj- és földgázpiacon? Hogyan hat a Perzsa-öbölben Irán által felügyelt hormuzi szoros átjárhatósága vagy lezárása a világ LNG-ellátására, illetve az arab államok exportképességeire? Milyen forgatókönyvekkel számol a piac? A kitermelés vagy a szállítás kockázatai látszanak nagyobbnak? Milyen árakkal számolhatunk az év végére?

Hogyan hat az energiaárak alakulása az ipari termelésre Európa legnagyobb gazdaságában, Németországban? Mennyivel magasabbak az energiaárak az európai gazdaságban, mint az Egyesült Államokban vagy Kínában? Milyen versenyhátrányt jelent ez? Fenntartató marad-e az európai üveg- és műanyagipar ilyen termelési árkülönbségek mellett? Miért ötször drágább a gáz Európában? Mi biztosítja az Egyesült Államok gázellátását? Meghaladhatja-e valamikorra a cseppfolyósított földgáz kínálata a keresletet? Honnan érkezhet Európába a földgáz a 2024-es évben?

És honnan jön Magyarországra a gáz 2023-24 telén? Ki fizeti a bolgár gáztranzit váratlanul megemelt árát, a vevő Magyarország, vagy az eladó Gazprom? Lehet-e jövőre olcsóbb az olaj? Hogyan tud újra visszakapcsolódni a világpiacba Venezuela és esetleg Irán? Hogyan tudja továbbra is megkerülni az európai szankciókat Oroszország, hogyan címkézik át – különösen a gázolajat?

Hogyan hat a MOL-csoport finomítóira az orosz eredetű nyersolaj arányának további csökkentési kötelezettsége? Miért nem támogatja az EU a szankciós csomagokkal előírt finomítói átállás költségeit?

Pletser Tamás, az ERSTE Bank olaj- és gázipari elemzője az Inforádió Aréna című műsorában 2023. 11. 06-án. A riporter Király István Dániel. Podcast.

×
×
×