eur:
389.66
usd:
362.04
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Csatakiáltás: Megindult a Momentum a DK ellen? Böcskei Balázs, Mráz Ágoston, Inforádió, Aréna

2023.10.27. 16:15
Miért ment neki a Momentum EP-képviselője, egyik vezetője, Donáth Anna nyilvános cikkében Gyurcsány Ferencnek, Donáth Annának és a DK-nak? Hogyan tud ezek után együttműködni a „hazugság kulturájával” megvádolt DK és a pártot ezzel vádoló Momentum? Több szavazója lesz-e ettől bármelyik ellenzéki pártnak? Következik-e ebből a helyzetelemzésből bármilyen politikai lépés, értelmezhető-e mindez a politikai cselekvés nyelvén? Politikai cselekvés-e a publicisztika? Csatakiáltásnak tekinthető-e ez a publicisztika a következő választások küzdelmeiben? 2024-re vagy 2026-ra szól ez a kiinduló pozíció? Szavazatszerzési kísérlet, vagy végleges szakítás-e ez? Miért támadja meg a Momentum női politikusa Dobrev Klárát, a DK női politikusát? Miért próbál meg karaktergyilkosságot elkövetni Dobrev Klára ellen, őt magát is hiteltelenséggel vádolva? Személyeskedő, taktikai, vagy negligáló válasz várható a DK-tól?

Ha így indul a kampány, hogyan folytatódhat? Miért Gyurcsány Ferenchez viszonyítja magát a másik ellenzéki párt? Milyen politikai arculat rajzolódik ki a publicisztikából, milyen párt ma a Momentum? Van-e ma valódi verseny a közvélemény-kutatásokban 18%-ra taksált DK és a körülbelül fele ekkora támogatottságú Momentum között? Milyen választókat próbálhatnak megszólítani a kisebb ellenzéki pártok, kire céloz a Momentum, az LMP, a Párbeszéd vagy a Kétfarkú Kutya párt?

Valóban tekinthető-e nagymintás, országos közvélemény-kutatásnak az EP választás, ahogy ezt Donáth Anna korábban mondta? Lehet-e egyszerre egy egymással is konfliktust vállaló EP-kampányt és egy együttműködésre építő önkormányzati kampányt csinálni ellenzéki oldalon a jövő júniusi együttes választásokon?

Karácsony Gergely október közepén azt mondta, hogy összehozza az ellenzéki együttműködést Budapesten. Fog-e sikerülni? Kit szorít ebben az idő? Milyenek a jelenlegi főpolgármester pozíciói az általa indított 99 Mozgalom pénzügyi támogatási botránya után? Megzavarja-e ez a pártos szavazók ítéletét? Lehet-e Dobrev Klára a DK főpolgármester-jelöltje?

Böcskei Balázs politológus, az Idea Intézet stratégiai igazgatója és Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója az Inforádió Aréna c. műsorában 2023.10.26-án. Podcast.

×
×
×