eur:
388.96
usd:
361.91
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Atomenergia: Kína az élre tör? Energia-válságból energia-verseny. . Aszódi Attila, InfoRádió, Aréna

2023.05.04. 18:15
Az energiaválság közepette tucatnyi európai ország dolgozik új atomerőmű felépítésén, miközben Németország lekapcsolta az utolsó reaktorát is – közben Kína azt tervezi, hogy lehagyja az Egyesült Államokat, és beelőzi az egész (nyugati) világot.

Miért kell sürgős tárgyalásokat folytatni már Paks II. épületének felhúzása előtt az irányítástechnika beszállítóiról? Kiválthatók-e Paks I. reaktorainak orosz üzemanyagkazettái amerikaira? Érték vagy veszélyes teher a kiégett nukleáris fűtőelem? Újraindíthatók-e az április közepén lekapcsolt német atomerőművek? A majdnem tucatnyi európai országból hány építtet Oroszországgal atomerőművet és kit bíznak meg a többiek?
Hogy került Kína az atomenergetika élmezőnyébe? Távol-Keletről érkezik-e az új atomerőmű-építő nagyhatalom? Mit tudnak fúziós erőművekről a kínaiak, amit a franciák vagy az amerikaiak nem? Mi a helyzet a moduláris erőművekkel?

Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi Karának dékánja az InfoRádió Aréna című műsorában 2023.02.01-én.

×
×
×