eur:
388.96
usd:
361.91
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Drón a Kreml felett, lángoló olajraktárak. Megkezdődött a tavaszi hadjárat előkészítése? Aréna

2023.05.03. 19:55
Drón a Kreml fölött: ukrán támadás, provokáció, médiahekk vagy ún. „hamis zászlós művelet”? Az ügy bevezethet-e egy újabb orosz lépést: mozgósítást, ukrán hátország elleni támadást vagy egyebet? Lehet-e párhuzamot vonni a kercsi híd elleni robbantással, amely után az oroszok elkezdték a kritikus infrastruktúra támadását? Külső hatalom véghez tud-e vinni egy ilyen támadást az orosz fővárosban?

Miért kezdett partizánakciókba Ukrajna az orosz védelmi vonalak mögött? Mi a jelentősége a kercsi híd melletti olajtároló felrobbantásának? Mennyi időre nehezíti meg az orosz csapatok mozgását, logisztikáját ez a támadás? Ugyanez-e a célja az orosz vasúti utánpótlás elleni támadásoknak? Ha felszárad a sár, ki és hol támad majd? Lemondhat e Ukrajna a Krím visszafoglalásáról?

Miért beszélt Jens Stoltenberg NATO-főtitkár arról, hogy Ukrajnának a NATO-ban van a helye, komolyan gondolják-e ezt a nyugati államok? Hol van a különbség a háborúban nem részes NATO és az Ukrajnának fegyvert, kiképzést és hírszerzési segítséget nyújtó nyugati államok között?

Miért nem veti be Oroszország minden rendelkezésre álló erejét? Hány globális gócpontban vannak lekötve orosz erők? Miért muszáj fenntartania Moszkvának a jelenlétet a többi helyszínen? Mennyire valószínű egy taktikai nukleáris csapás? Milyen veszteséget jelentene az orosz gazdaságnak egy újabb, a hadköteles férfiakat a gazdaságból kivonó nagyobb létszámú mozgósítás?

Milyen haderőt hoz a NATO-ba Finnország? Mennyi a finn védelmi költségvetés? Mit csinál Finnország a 200 darab Leopard harckocsijával, 64 Fa-18-as repülőjével és az újonnan megrendelt 64 db F35-ös multifunkcionális lopakodó vadászbombázóval?

Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az Inforádió Aréna c. műsorában 2023.05.04-én. Podcast.
×
×
×