eur:
388.8
usd:
361.6
bux:
68723.98
2024. május 8. szerda Mihály

Mit hoz az új generáció egy családi borászatba? Heimann Zoltán és ifj.Heimann Zoltán Inforádió Aréna

2023.04.26. 18:15

Heimann Zoltán kapta a 2023-as Borászok Borásza díjat – a szakma elismerése a személynek, a pincészetnek, vagy a borvidéknek szól? Generációváltás: vannak-e jó példák? Generációváltás: kinek mi a feladata a többgenerációs családi cégben? Ki határozza meg a Heimann-borok mai arculatát? Miben más ma a borászat, amit a nagyszülők, vagy akár a szülők generációja csinált?

Mi vonzotta haza ifjabb Heimann Zoltánt a nemzetközi tanulmányok után? Mi az a sok kicsi madzag, ami a borvidékhez, a családi pincéhez köti? Hány konfliktus, vita, egyeztetés nyomán alakult ki a mai együttműködés? Hogyan lehetett elfogadtatni itthon azt, hogy más a magyar termék a világpiac felől nézve? Hogyan működik a döntéshozatal, ha a családból mindenki részt vesz benne?

Mi a szekszárdi borvidék sajátossága, különlegessége? Mitől szekszárdi a szekszárdi bor? Milyen borok kerülhetnek a speciális Szekszárd-palackba? Mi a bikavér-házasítás szekszárdi receptje? Milyen termékek tartanak el egy borászatot? A csúcsbor vagy a tömegbor a meghatározó a termékpiramisban? Hogyan jött létre 2006-ban a pince zászlóshajójának számító Barbár-házasítás, mi volt a néhai Gál Tibor, és mi volt Heimanné Kelemen Ágnes szerepe a kialakításában? Melyek a szekszárdi borvidék fontos egyedi fajtái? Vörös, rozé vagy fehér? Mi a fontos: a stílusteremtés, vagy az aktuális piaci igények kiszolgálása? A pillanatnyi kereslethez kell szabni a kínálatot, vagy meg kell találni az egyedi termékek egyedi vevőit?

Miért fontos, hogy a magyar borok megméressék magukat a világpiacon? Hogyan lehet a magyar bort ismertté és egyedivé tenni? Miért van üzletileg is szükség a külföldi piacokra? Miért pont a kadarka a legfontosabb exportterméke a Heimann pincének, és hogyan derült ki, hogy ez a hungarikum passzol a szusi, vagy a friss holland halak mellé is? Mik az új ízek a Heimann és Fiai bormárkában? Miért fontos az egész fürtös erjesztés, vagy a kocsány íze a borban? Hogyan lehet egy korábban kevésbé értékelt szőlőfajtából 30 eurós bort készíteni? Miben különbözik a különböző generációk bor-ízlése? Változtatható-e ez idővel?

Heimann Zoltán és ifjabb Heimann Zoltán az Inforádió Aréna c. műsorában 2023.04.26-án. Podcast.

×
×
×