eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Hogyan lehet a Magyar Tudományos Akadémia a nemzet tanácsadója? Freund Tamás, InfoRádió, Aréna

2023.04.24. 18:15

Hogyan lehet a Magyar Tudományos Akadémia a nemzet tanácsadója? Milyen szakmai együttműködést alakított ki a testület a kormány, illetve egyes ellenzéki pártok szakembereivel a tudományos és tudománypolitikai tanácsadásra?

Hogyan alakul a Magyar Tudományos Akadémia és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat együttműködése 2023-ban? Milyen feladatot jelent az, hogy a Kutatási Hálózat által használt épületek jogilag az Akadémia tulajdonában vannak?

Hol tart az Akadémia három nagy nemzeti kutatási programja: Nemzeti Agykutatási Program 3.0., a Magyar Nyelv Digitális támogatása, és az áltudományos hírek kiszűrése a mesterséges intelligencia használatával? Miben különbözik az emberi intelligencia a mesterséges intelligenciától?

Milyen új nemzeti programokat készít elő az Akadémia? Mi az Akadémia feladata, szerepe és célja a magyar közoktatással kapcsolatban? Milyen tantárgypedagógiai pályázatokat folytat le az Akadémia?

Hogyan áll a Freund Tamás által elindított MTA Alumni-program? Sikerül-e megvalósítani azt a célkitűzést, hogy a tudományt el tudják vinni a középiskolákba, a hétköznapi oktatásba is? Hány köztestületi tag vesz részt az előadásokban? Hogyan tudnak a középiskolák pályázni az Akadémiához a kapcsolat erősítésére? Milyen rendezvényekkel ünnepli az Akadémia megalapításának 200-ik évfordulóját 2025-ben?

Bevált-e az „MTA Kiváló Kutatóhelye” minősítési rendszer elindítása? Miben hasonlít a minősítési rendszer az MTA-doktora cím odaítélésének metódusához, és mennyivel bonyolultabb egy teljes kutatóintézet tudományos minősítése? Mit jelentett korábban az Akadémia által támogatott kutatóhely (TK) fogalma, és mi az MTA terve a jövőben az egyetemi kutatóhelyekkel való tudományos kapcsolattartásra? Mi lenne az elnöki pályázatban szereplő Research Council, vagyis a kutatási tanács? Hogyan hozható egy fedél alá a most különböző szervezetek alatt működő tudományos alapkutatási pályázatok rendszere?

Freund Tamás neurobiológus, agykutató, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke az Inforádió Aréna c. műsorában 2023.04.24-én. Podcast.

×
×
×