eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Új Intézkedéscsomag az infláció letörésére. Mi a kormány terve a reptérrel? Nagy Márton, Aréna

2023.04.03. 18:15

Milyen növekedési esélyei vannak a magyar gazdaságnak az idén? Hogyan segítenek ezen az állami hitel- és tőkeprogramok? Hogyan alakultak a januári ipari és kereskedelmi adatok? Miként hat az élelmiszer-piaci túlkínálat a magyar élelmiszeriparra, illetve az inflációra?

Hogyan tudja az állam elősegíteni a külföldi működő tőke, a befektetések beáramlását? Milyen új iparágakban tud Magyarország befektetőket vonzani? Hogyan lehet kiegyensúlyozott arányt tartani az ipar és a szolgáltatások területén? Mik Magyarország legfontosabb versenyképességi előnyei?

Milyen nagy globális gazdasági folymatok határozzák meg azt, milyen iparágakat érdemes bevonzani az ipari termelés és a szolgáltatások területén? Milyen lehetőségeket nyit a világban zajló zöld és IT-átalakulás?

Mit tud tenni a kormány az infláció letörésére? Hogyan lehet az év végére egyszámjegyűre csökkenteni a pénzromlás mértékét? Mit tud tenni a kormány azokkal a cégekkel, amelyek nagyon magas szinten rögzítették az éves áramvásárlási szerződésüket? Mennyire hat ez a magas energiaárszinten befixált volumen az inflációra? Mennyire hat az inflációra az inflációs spekuláció? Mit tud tenni a Gazdasági Versenyhivatal online árfigyelő szolgáltatása? Milyen munkacsoportokat hoznak létre a szakmai terméktanácsok a reális árazási gyakorlat kialakítására? Mennyi cipőtalp-költséget szán az egyszeri fogyasztó a legolcsóbb kosár összeállítására, és hogyan segíthetik a fogyasztókat ebben a transzparens önköltségi-ár számítások? Az élelmiszerek mellett milyen egyéb termékekre terjesztik ki ezeket az árfigyelő szolgáltatásokat?

Hogyan támadja az európai autóipart az Egyesült Államokban január 1-től életbe lépett IRA (Inflation Reduction Act) inflációellenes, piacvédelmi intézkedéscsomag? Hogyan kormányoza ez az európai autóipari forrásokat Észak-Amerikába, és miért csökkentik, vagy törlik emiatt az amerikai cégek, pl. a Ford vagy a Tesla az európai befektetéseiket? Mit tud tenni Magyarország az akkumulátor-gyártás felfuttatásával az európai elektromos-autógyártás megőrzésére?

Milyen energiaárakkal kalkulál a kormány az év folyamán? Mennyire befolyásolja ezt a háború állása, az európai tárolók töltöttsége és az LNG-terminálok áteresztő képessége? Mi az azeri gáz szerepe az orosz import kiváltásában?

Milyen átalakítást vár a kormány a Magyar Postától a postai liberalizáció hatásainak kivédésére? Milyen lehetőségek vannak a csomagküldés, pénzintézeti szolgáltatás kérdéskörében a kötelező közszolgáltatások ellátása mellett? Miért tekinti stratégiai eszköznek, és miért akarja visszavásárolni a kormány a Liszt Ferenc ferihegyi repülőteret (BUD)?

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az Inforádió Aréna c. műsorában 2023.04.03-án. Podcast.

×
×
×