eur:
389.51
usd:
362.86
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Milyen változásokat hoz az új egészségügyi törvény? Városi kórházak, szakápolók. Velkey Gyögy, Aréna

2022.12.22. 18:00
Mik az új egészségügyi törvény legfontosabb változásai? Hová és hogyan kell fordulni a betegeknek, és hová tartoznak majd? Mikor oldódhat meg a kórházfinanszírozás teljesítmény-alapú finanszírozása, mikor szűnik meg a 2019-es bázis alapján történő finanszírozás? Felzárkózik-e az ápolói, szakdolgozói bérezés az orvosok korábban történt bérrendezéséhez? Mikor történhet meg ez? Miért fontos, hogy ez minél előbb megtörténjen?

Mi a jelentősége annak, hogy a magánellátásban dolgozó orvosoknak is kötelező részt venni a közellátásban is? Milyen feladatokat nem tud átvenni a magánellátás? Miért szükséges megerősíteni a közellátást, főleg a sürgősségi és műtéti szakmákban? Melyek lesznek a megyei, melyek a városi kórházak, és mit takar pontosan ez a fogalom az egészségügyi betegút és ellátás körét illetően?

Hogyan lehet ésszerűsíteni a betegutakat és hatékonyan kihasználni a kapacitásokat? Mi lesz a szerepe az egyetemi klinikáknak? Hogyan lehet decentralizálni a járóbeteg-, és centralizálni a fekvőbeteg-ellátásokat? Mekkora az a betegút, amit még biztonságosnak lehet tekinteni? Mikor kell átlépnie a betegútnak a vármegyei korlátokat, és egyetemi, vagy klinikai központok közelsége alapján szerveződnie? Milyen szabályozás vonatkozik a fővárosra és az egyetemi klinikákkal rendelkező városokra? Hogyan alakul át az ügyeleti rendszer? Ki tudják-e a kórházak gazdálkodni a megnövekedett energiaszámlákat, az inflációs és devizaárfolyam-növekedés miatti költségnövekedést?

Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház igazgatója, a Magyar Kórházszövetség elnöke az InfoRádió Aréna c. műsorában 2022.12.21-én. Podcast.


×
×
×