Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Beindult a nagy ellenzéki mandátum-cserebere

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2022. április 19. 16:05
Lemond Budapest egyik főpolgármester-helyettese, hogy országgyűlési képviselő lehessen, és Újbudának is új alpolgármestert kell lkeresnie. Arról viszont még nem állapodtak meg a pártok, hogy Márki-Zay Péter helyett ki ülhet be a törvényhozásba.

"Képesek leszünk arra, hogy április 3-án is megmutassuk, egy új világ következik" – mondta Gy. Németh Erzsébet még januárban, az ellenzék által kezdeményezett népszavazások kampányában mondta. Az április 3-i országgyűlési képviselő-választáson aztán a nép eldöntötte, hogy nem új világot akar, hanem a mostanit, sőt még nagyobb fideszes felhatalmazással, mint eddig. A Demokratikus Koalíció elnökségi tagja azonban listáról bejutott az Országgyűlésbe, ezért határoznia kellett, hogy Budapest főpolgármester-helyettese marad, vagy beül a parlamentbe. A DK bejelentette, hogy Gy. Németh Erzsébet az utóbbi mellett döntött, tehát a városháza helyett az ország házát választja. Az új főpolgármester-helyettesről Gyurcsány Ferenc pártja dönt majd, a törvény szerint van rá egy hónapjuk.

Gy. Németh Erzsébet listás mandátumának sorsa tehát rendeződött, Márki-Zay Péteré azonban még nem. A választáson miniszterelnök-jelöltként és egyéni képviselőjelöltként is elbukó hódmezővásárhelyi polgármester listáról szintén bejutott a parlamentbe, de már korábban jelezte, hogy inkább városvezető marad. A mandátumát Szél Bernadettnek adná át, de erről nem ő dönt, hanem a választási együttműködést megalkotó hat párt vezetője.

A Párbeszéd nem Szél Bernadettet szeretné, hanem valakit a saját politikusai közül. A Jobbik és a DK szerint pedig Márki-Zay Péter mandátuma a listán soron következő jelöltet illeti meg, aki nem más, mint a jobbikos Végh Noémi.

Ezt tehát még nyitott kérdés. Az viszont már nem, hogy Orosz Anna országgyűlési képviselő lesz. A Momentum politikusa és Újbuda alpolgármestere Budapest 2-es számú választókerületének egyéni képviselőjelöltjeként nagyjából hatezer szavazattal legyőzte a Fidesz-KDNP-s Simicskó Istvánt. A Facebook-oldalán jelentette be, hogy átveszi a mandátumát. "A nekem bizalmat szavaz újbudai választók megérdemlik, hogy a legjobb tudásommal képviseljem őket és az otthonukat" – írta az ellenzéki politikus, aki azt ígéri, hogy a parlamentben is Újbuda függetlenségéért, a zöldfelületek megőrzéséért, a várólisták csökkentéséért, a jobb egészségügyért, valamint a több bölcsődei és óvodai férőhelyért fog harcolni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Beindult a nagy ellenzéki mandátumbiznisz
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást