Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Erdélyi szavazólapok: a Magyar Nemzet szerint előre megírta a Telex a leleplezést, a lap főszerkesztője technikai hibára hivatkozik

Infostart
2022. április 1. 11:12
A portál főszerkesztője szerint hiba történt, de a cikk metaadatai másról árulkodnak.

Több olyan szavazólapot találtak eldobva zsákokban a Marosvásárhely melletti Jedd környékén, amelyek a jelenlegi magyarországi választásokra szólnak, és néhány ki is volt töltve. A Magyar Nemzet feltételezései szerint azonban a baloldal megrendezett kampányakciójáról van szó, mert az esetről beszámoló Telex cikkének úgynevezett metaadatai szerint az írás jóval korábban keletkezett.

Mint a lap fogalmaz, a Facebook Meta for Developers funkciójánál meg lehet tekinteni egyes cikkek metaadatait, amely szerint a portál már február elsején feltölthette a kidobott levélszavazatokról szóló írását. A feltételezett hiba a Telex újságíróinak is feltűnhetett, s több gyors változtatást eszközölhettek cikkükben. Külön érdekesség, hogy a cikket februárban írhatták, míg a levélszavazatokat Erdélyben csak március 15-én vehették át a választópolgárok.

Az esetről megkérdezte a Telex főszerkesztőjét a Transzparens Újságírásért Alapítvány, és Dull Szabolcs azt írta, „a cikk a Transtelexen jelent meg ma reggel 8:55-kor”, és hogy „a cikk szerkesztőségi rendszerünkbe való átvételekor technikai hiba történt a dátumozással, visszaugrott egy véletlen időpontra, ezt azonnal megjavítottuk”.