Nyitókép: Biró István

Már ma elkezdődik a választás

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota
2018. április 7. 08:00
A külföldön tartózkodó magyar állampolgárok 84 ország 118 külképviseletén adhatják le voksukat. Az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt már szombaton lehet szavazni. 

A magyarországi lakcímmel rendelkező, de külföldön tartózkodó választópolgárok március 31-ig, múlt szombatig kérhették, hogy vegyék fel őket a külképviseleti névjegyzékbe – erről korábban a Nemzeti Választási Iroda elnöke beszélt az Aréna című műsorban.

"Erre a szombatra el kell rendeljük a munkanapot valamennyi helyi választási irodánál, hiszen a beérkezett kérelmeket a külképviseletre való bejelentkezésre még aznap el is kell hogy bírálják" - mondta Pálffy Ilona.

Jelenleg 58 320 főt tartanak nyilván, akik más államokban adják le voksukat, ez mintegy 30 ezerrel több, mint négy éve volt. Idén összesen 84 ország 118 külképviseletén lehet szavazni, ez is több, mint az előző országgyűlési választásokon – emlékeztetett korábban Pálffy Ilona.

"2014-ben 97 külképviselet volt, ahol lehetett szavazni, ez most 20-al nőtt meg, tehát jelenleg 117 ilyen külképviselet van, és még lesz egy."

A legtöbben, 9708-an Londonban szavaznak, ők 2014-ben csak 5400-an voltak.

A választók a saját hazai választókerületük jelöltjére és országos, illetve nemzetiségi listára szavazhatnak. A külképviseleti névjegyzéket a kérelmek feldolgozása után a Nemzeti Választási Iroda minden külképviseleti választási irodának elektronikusan elküldi, ezt ők a szavazást megelőző napon kinyomtatják.

Az amerikai kontinensen már április 7-én, helyi idő szerint reggel 6 és este 7 óra között lehet szavazni.

Ide tartozik az Amerikai Egyesült Államok, Argentína, Brazília, Chile, Ecuador, Kanada, Kuba, Kolumbia, Mexikó és Peru. Az első szavazókör Brazíliában és Argentínában nyílik majd.

A többi külképviseleten április 8-án vasárnap, helyi idő szerint általában 6 és 19 óra között lehet leadni a voksokat.

A magyarországi 19 órai urnazárás után viszont már sehol sem lehet szavazni, ezért több országban – például Nagy-Britanniában, vagy Portugáliában – már helyi idő szerint este 6-kor, Ghánában pedig már 5 órakor zárják az urnákat.

A szavazás befejezése után minden külképviseleten leadott voksot a Nemzeti Választási Irodába szállítanak, amely választókerületek szerint szétválogatja ezeket. Április 8-án minden hazai választókerületben egy szavazókör urnája bontatlan marad, ezeket április 12-én bontják fel és hozzákeverik a külföldről és az átjelentkezéssel szavazók voksait. A szavazókör és a választókerület eredményét csak ezt követően lehet megállapítani.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Fontos információk azoknak, akik külföldön szavaznak
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást