Apahónapokat vezetne be az Együtt

Infostart
2018. március 25. 17:51
Az Együtt a kampány során több százezer háztartásba juttatja el választási programfüzetét, amely egy bútoráruház katalógusára hasonlít, és megvalósítható, az igazságosságot erősítő ígéreteket tartalmaz.

Szigetvári Viktor, az Együtt miniszterelnök-jelöltje és Hajdu Nóra, a párt alelnöke közös sajtótájékoztatójukon ismertették az Együtt javaslatait a családon belüli nő-férfi munkamegosztás javítására és a női munkavállalás támogatására.

Hazánkban továbbra is sajnálatosan elterjedt gyakorlat, hogy döntő mértékben a nők végzik a családon belüli feladatokat, miközben a munkaerőpiacon is helyt kell állniuk - közölte a párt.Éppen azért az Együtt javasolja az apahónapok bevezetését a gyermek- és családtámogatási rendszerbe.

Javaslatuk szerint a gyed 18 hónapos időtartamából legalább 3 hónapot az eddigieknél kedvezőbb feltételek mellett az a szülő vehetne igénybe, aki korábban nem maradt otthon a kisgyermekkel. Ez elősegítené az apa-gyermek kapcsolatok erősítését, támogatná a nők munkaerőpiacra történő könnyebb visszatérését, és javítaná a családon belüli munkamegosztást.

Ezzel párhuzamosan az Együtt pótolná a gyes 10 éve elmarad emelését, az első 18 hónapban 40 százalékkal, a 19-36. hónapokban 20 százalékkal.