Nyitókép: MTI/AP/Kin Cheung

Botrány rázza meg a Munkáspártot, a kormányfő tetszési indexe bezuhant

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2024. szeptember 24. 13:27
Ingyen jegyek például Taylor Swift koncertjeire és futballmeccsekre, ingyen ruhák, ingyen szállás – Nagy-Britanniában heves bírálatok érik az új brit munkáspárti kormányt. Előtérbe került egy dúsgazdag donor, aki szoros kapcsolatban áll a pártvezetéssel.

Alig gyűrte fel az ingujját az új brit munkáspárti kabinet, máris belefutott egy botrányba, ami talán azt is jelzi, hogy a politika világa nem nagyon változik.

Sir Keir Starmer kormányfő és emberei a brit választók ama érzését lovagolták meg, hogy az addig kormányzó konzervatívok valójában a privilegizált kevesek érdekképviselőii. Azaz, a gazdagok gazdagodtak, a szegények szegényedtek kormányzásuk idején. Ebben a hangulatban a Labour elsöprő választási győzelmet aratott a nyáron. A most kirobbant ajándékbotrány azonban azt bizonyítja, hogy a papíron a dolgozó embert képviselő Munkáspártnak is megvan a maga elitje, amely nem veti meg a luxust.

A héten zajló hagyományos őszi pártkonferencia súlyos költségvetési kérdésiről részben elterelte a figyelmet egy bizonyos Lord Waheed Alli, a Munkáspárt donorjának bőkezűsége. A vállalkozó két évtized alatt 700 ezer fontot adományozott a pártnak (belőle viszont Tony Blair egykori Labour miniszterelnök csinált lordot és felsőházi képviselőt). Nemrég kiderült, hogy

Starmer miniszterelnök 18 ezer font, 8,5 millió forint értékben fogadott el tőle szemüveget és „munkaruhát” maga, és ruhákat a felesége számára.

Alli bőkezűsége itt nem állt le: 10 ezer fontot, azaz több mint 4,5 millió forintnyi összeget kapott a kormány kabinetfőnöke, Sue Gray fia a maga képviselői kampányára. Miközben az anyuka, azaz a kabinetfőnök, Sue Gray azért megosztó figura, mert kiderült, hogy magasabb a fizetése, mint a miniszterelnöké.

A londoni születésű, de karibi indiai felmenőkkel rendelkező Lord Alli közölte, hogy nem kér semmit cserébe az adományokért, ő egyszerűen a párt támogatója.

Sir Keir közben máshonnan is elfogadott adományokat, például 4000 fontot érő VIP-jegyeket Taylor Swift popsztár és 700 fontot érő jegyeket a Coldplay zenekar koncertjeire. Továbbá 40 igyenjegyet szeretett futballklubja, az Arsenal meccseire. A kormányfő először tagadta, hogy hibázott volna – bár későn jelentette be az adományokat –, de később jelezte: többé nem fogad el ajándék ruhákat.

Közben Starmer helyettese, Angela Rayner Lord Alli manhattani luxusapartmanjában töltötte az újévet, mint kiderült, akkori barátjával. Ezt úgy adta elő, hogy a férfi külön érkezett és más munkáspárti képviselők is New Yorkban voltak akkor, tehát úgymond nem romantikus utat finanszírozott neki a párt jótevője. Azzal is védekezett, hogy nem sértett szabályt, mert bejelentette az ajándékot az illetékes etikai szerveknek.

A felkínálkozó ziccert azonban nem tudták kihagyni az immár ellenzéki toryk: „a Munkáspárt az ígérte, hogy szolgálni fog, de ehhez képest önkiszolgál” – mondta egyik képviselőjük.

Eme ügyek és a nyugdíjasok téli fűtési kedvezményének megvonása nyomán Starmer tetszési indexe 45 pontot esett a nyár óta.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Taylor Swift-jegyek és manhattani lakás - dagad a Munkáspárt adománybotránya
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást