Nyitókép: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Sajtóértesülés: Volodimir Zelenszkij regionális tűzszünetben gondolkodik

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2024. szeptember 16. 08:37
Regionális tűzszünet és a háború befagyasztva – ezt tartalmazza az ukrán elnök "győzelmi terve” - állítja egy német lap. A Bild szerint Volodimir Zelenszkij erről Joe Bidennel és Kamala Harrisszel, sőt még Donald Trumppal is tárgyalna. Kijev cáfol.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök számára csalódás lehetett a hétvége. Az amerikai és a brit külügyminiszter kijevi látogatása, majd az amerikai elnök és a brit miniszterelnök washingtoni tárgyalása után arra számított: Ukrajna zöld utat kap, hogy nyugati fegyverekkel, mélyen orosz területeken lévő célokra mérhessen csapást.

Washingtonból ködös üzenet érkezett: Amerika nem akadályozza, hogy bevessék a brit Storm Shadow rakétákat, de saját, ATACAMS rendszerének használatát az eddigi szabályokhoz köti.

Ha ez nem lett volna elég, a Bild német bulvárlap merész állítással állt elő: az eddig a nyugati támogatással elért győzelemről beszélő Zelenszkij bizonyos frontszakaszokon helyi tűzszüneteket kötne az oroszokkal.

Ez gyakorlatilag a háború befagyasztását jelentené. Közben azonban világos jelzést akar, hogy bevetheti a nyugati fegyvereket orosz terület ellen is.

A Bild szerint Zelenkszkij rövidesen Washingtonba utazik, hogy ott ismertesse tervét, nemcsak Joe Bidennel és a potenciálisan helyébe lépő Kamala Harrisszel, de a másik elnökjelölttel, Donald Trumppal is. Utóbbiról azt mondta, hogy júliusi telefonhívásuk során “nagyon támogató volt, és mindent megtenne Ukrajna megerősítéséért”.

“Zelenszkij mindent egy lapra tesz fel, hogy fordulatot érjen el a harcmezőn. Ehhez 100 százalékban Joe Biden döntésére van szüksége” - mondta a Bildnek Carlo Masala, a müncheni Bundeswehr Akadémia katonai szakértője. A lap hozzáteszi: “mindez azt mutatja, mennyire kétségbeejtő helyzetben van Ukrajna”.

Egy másik szakértő szerint “sok partner ígért fegyvert Kíjevnek, de a szállítmányok egyáltalán nem érkeznek meg, vagy lassan”. Például 60 F-16-os harci gépből hatot szállítottak le, a németek 400 páncélozott járművéből viszont egyet sem.

A lap ugyanakkor nem említi meg az információ forrását, amely szerint Zelenszkij kész a regionális tűzszünetekre.

Kijevben közölték is, hogy a hír álhír. Dmitro Litvin elnöki kommunikációs tanácsadó szerint “a BILD hamis híreket terjeszt. Nem látta a győzelmi tervet és azok közül, akik az elnök környezetében előkészítik azt, senki sem beszélt a Bilddel". Az Egyesült Államok lesz az első partner, amelynek bemutatják, mondta, egyben megerősítve, hogy Zelenszkij még szeptemberben Washingtonba utazik.

A Kyiv Independent közben emlékeztetett rá, hogy az ukrán elnök augusztusban azt mondta, hogy a kurszki behatolás is a győzelmi terv része. Más részei, a lap szerint “Ukrajna részvétele a globális biztonsági infrastruktúrában, nyomásgyakorlás Moszkvára diplomáciai úton, hogy hagyjon fel a háborúval és egy gazdasági aspektus”, amit Zelenszkij nem akart részletezni.

Ami még ismert: Ukrajna az idei “békecsúcs” után egy újabb ilyen globális találkozót szervez és oda már Oroszország képviselőjét is meg akarja hívni. Ukrajna eddig elutasított bármilyen ideiglenes tűzszünetet, azzal érvelve, hogy az Oroszországnak adna lehetőséget erői átcsoportosítására.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
BILD: Zelenszkij regionális tűzszünetben gondolkodik
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást