Nyitókép: MTI/AP/Frank Augstein

Nagyvenéves lett Harry herceg, és ez nagy fordulatot hozhat

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2024. szeptember 16. 21:19
Az angol királyi család első ízben köszöntötte fel Harry herceget III. Károly trónra lépése óta. Harry 40. születésnapján bátyja, Vilmos és felesége emlékezett meg róla. De vajon a békülés jele, vagy udvariassági gesztus mindez?

Néhány hete öt méterre állt egymástól, de egy szót nem váltott Harry, Sussex hercege és Vilmos, walesi herceg, a brit trónörökös. Emlékezetes módon az angol királyi család fekete bárányává lett Harry leleplező könyvében fizikai erőszakkal vádolta meg a testvérét, miközben felesége, Meghan állításait ismételte arról, hogy rasszista megjegyzésekkel illette néhány családtag.

Vajon most a kibékülés felé vezető út első halvány jelét láthattuk? Vilmos és felesége, a rákkezelésen átesett Katalin egy közösségimédia-posztban kívánt Harrynek boldog 40. születésnapot, egy torta-emoji kíséretében. Ezt megelőzően a királyi család hivatalos fiókja – három éve először – szintén születésnapi üdvözletet küldött neki. Sajtóhírek szerint a korábbi botrányok miatt a királyi feladatai többségét 2020-ban feladó és Meghannel Amerikába költöző Harry Kaliforniában ünnepelt, először felesége és gyerekei, majd barátai körében.

„Aggódtam, amikor 30 éves voltam, a 40 év izgalommal tölt el” – mondta Harry a BBC-nek, hozzátéve, hogy új értelmet talált az életének, és „jobbá akarja tenni a világot”.

A Telegraph című konzervatív brit lap szerint Harry és apja, Károly király viszonya még mindig hűvös, bár ő az, aki közeledni szeretne. Testvére, Vilmos azonban különösen távolságtartó azt követően, hogy Harry nyilvánosságra hozta a sérelmeit. A Tartalék című, 416 oldalas könyvében fehéren-feketén ott van, hogy Vilmos „nehéz, nyers és goromba” nőnek nevezte Meghant, majd a gallérjánál ragadta meg Harryt és a földhöz vágta. A fiatalabbik testvér egy korábbi botrányát – melynek során egy jelmezes partin náci egyenruhában jelent meg – a walesi hercegi párra kente, mondván, hogy ők bátorították.

Harry nemcsak a könyvben, hanem egy sor médiainterjúban és egy Netflix-dokumentumsorozatban is teregette a szennyest. Egészen addig, amíg az év elején nyilvánosságra nem került apja rákdiagnózisa, amikor megpróbált kapcsolatba lépni Vilmossal. Ezt követően már a bulvármédiát hibáztatta az elmérgesedett viszonyukért, majd a háborús veteránok számára általa létrehozott Invictus Játékok idején azt mondta: biztos abban, hogy ismét össze lehet jönni, hisz a családok erejében. Ezen a februári, angliai látogatáson azonban nem találkozott sem az apjával, sem a bátyjával.

A mostani születésnap előtt a hagyományokhoz hű brit médiumok, például a GB News, azon spekuláltak, hogy „Harryt teljesen ignorálhatja a családja” – mivel az augusztusban 43. évét betöltő Meghant nem köszöntötték fel. Ez azonban végül nem következett be.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Apró reménysugár a 40 éves Harrynek
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást