Nyitókép: MTI/EPA/Jeffrey Phelps

Közvélemény-kutatás a tévévita előtt: véget értek a mézeshetek Kamala Harris számára

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2024. szeptember 10. 19:12
Visszaesett Kamala Harris támogatottsága: egy nappal az amerikai elnökjelöltek televíziós vitája előtt ezt mutatja egy újabb felmérés, amely szerint Donald Trump pozíciója erősödött, de még mindig nem lefutott a verseny.

Úgy tűnik, véget értek a "mézeshetek" Kamala Harrisnek. Augusztusban az amerikai demokraták elnökjelöltjének támogatottsága még megugrott, miután az életkora miatt támadott Joe Biden elnök visszalépett a javára. A múlt héten egyes felmérések azt sugallták, hogy legyőzheti a korábban vezető Donald Trumpot. A republikánusoknak egy merényletet is túlélő jelöltje viszont nem hagyja magát.

A The New York Times új felmérése azt mutatja, hogy a hétvégén már Trump vezetett – 48 százalékkal Harris 47 százalékával szemben „a valószínű szavazók” körében. A másként számolt, országos átlag Harris minimális, 2 százalékos előnyét mutatta.

Viszont Trump a hibahatáron belül van a kulcsfontosságú Pennsylvániában, ahol 0,3 százalékkal második, azaz holtverseny alakult ki. A múlt heti felmérés még azt jósolta, hogy ebben az államban Harris fog győzni.

A demokrata jelölt lezárult „mézesheteire” utal az a számára kijózanító adat is, hogy a válaszadó valószínű szavazók 28 százaléka azt mondja: többet szeretne megtudni róla. Donald Trump esetében háromszor kevesebben, mindössze 9 százaléknyian mondták ezt.

Mindeközben mindketten intenzíven készülnek a keddi televíziós vitára. Harrisnak egy pittsburgh-i szállodában még egy gyakorló pódiumot is építettek, és egy tanácsadója személyesíti meg számára Trumpot. Az exelnök esetében annyit tudni, hogy a tanácsadói veszik vele sorra korábbi döntéseit és kérdéseket tesznek fel neki.

Pete Buttigieg közlekedési miniszter elismerte, Harrisnek nehéz dolga lesz: „Szinte emberfeletti összpontosítás és fegyelmezettség szükséges Donald Trumppal szemben.”

Tom Cotton republikánus szenátor közben Harris gyenge pontját támadta (azt, hogy még demokrata körökben sem voltak elragadtatva alelnöki tevékenységétől): „Trump már volt elnök, és jó időket hozott el Amerikának. Harris, egy San Franciscó-i liberális pedig pontosan azt, amint San Franciscóban látni.” Nem tudni, hogy ezzel az egykor virágzó technológiai központ csillagászati ingatlanáraira és a brutális opioid drogproblémájára utalt-e.

A republikánus vezetés tagjai most

arra sürgetik Trumpot, hogy maradjon „az előre megírt forgatókönyvnél”, és ne okozzon kárt magának

azzal, hogy személyeskedni kezd.

„Amikor szidják egymást, az jó nap Harrisnek, mert nem kell magyaráznia a Biden-kormányzat bénázásait” – írta Lindsey Graham republikánus szenátor.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Felmérés: végetértek Harris mézeshetei
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást