Nyitókép: Pexels.com

Hiába a „raver rendőr”, késeltek a Notting Hill-i karneválon

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2024. augusztus 26. 21:39
A hétvégén három embert késeltek meg Londonban, a híres Notting Hill-i Karneválon. Az egyik sérült, egy gyerekével érkezett nő életveszélyben van. Korábban egy volt rendőrfőnök „a kettős mércés rendfenntartás példájának” nevezte az eseményt.

A Notting Hill-i Karnevál évtizedek óta London egyik legpezsgőbb kulturális eseménye.

A háromnapos fesztivál az afrikai-karibi kultúra legnagyobb európai ünnepe. Különböző csoportok feldíszített kocsijai és táncosai vonulnak fel – akárcsak a debreceni virágkarneválon vagy a hasonló brazíliai ünnepségeken.

De van egy sötét arca is: minden évben történnek bűncselekmények, amelyek kikezdik a jó hírét. Ezek kapcsán vita folyik, hogy torzítják-e vagy sem az eseményről kialakult képet.

Tavaly is, idén is előkerültek a kések

Az idén vasárnapig három embert késeltek meg a Notting Hill-i Karneválon. Egy 32 éves nő életveszélyes állapotban fekszik kórházban. Ő a lányával érkezett a fesztiválra.

Egy 29 éves férfit könnyebb sérülésekkel kezeltek, míg egy 24 éves állapota hétfő reggelig ismeretlen volt. A további hétvégi mérleg 15 megtámadott rendőr és 90 letartóztatott.

Mindez még a legfontosabb nap, hétfő előtt történt.

A rendőrség nem akar ellenségnek tűnni

„Több száz ezer ember jött ki a karneválra és vett részt a fantasztikus ünnepben. Rendőreink egy nagyon gondosan tervezett műveletben igyekeznek óvni a biztonságukat. Sajnos, egy kisebbség azért jött, hogy bűncselekményeket hajtson végre és erőszakot alkalmazzon”

– szólt a londoni rendőrség hivatalos közleménye, amely próbált ügyelni arra, hogy a történtek ellenére

A rendőrök nagyon igyekeznek fenntartani a baráti viszonyt a helyiekkel és a rendezőkkel – egyikük például másokat megszégyenítő táncmutatványt mutatott be:

Kipakol az ex-rendőr: "túlságosan elnézők"

Az erő egyik volt tisztje viszont jóval kiábrándítóbb képet festett a rendezvényről, ahol tavaly közel háromszor annyi embert késeltek meg és vettek őrizetbe, mint az idén.

„Ez a kettős mércés rendfenntartás legjobb példája... de a rendőrök félnek letartóztatni embereket, nehogy rasszistának nevezzék őket”

- mondta Mike Neville, nyugalmazott vezető nyomozó.

„Ha ugyanez történne meg futballmeccseken, akkor azokat már rég betiltották volna” – tette hozzá.

„Az emberek nyíltan drogoznak, belekötnek a rendőrökbe, szinte szexuálisan zaklatják a női rendőröket. Próbálja valaki ezt tenni egy Millwall-meccsen” – említette a londoni klubot, amelynek hírhedten erőszakos drukkerei évekkel ezelőtt a Ferencváros kemény magjával tűztek össze.

Neville azt is megkockáztatta, hogy a karneválon szólnak a rendőröknek

„hogy csak a legszélsőségesebb esetben vegyenek őrizetbe valakit a közösség érzékenysége miatt”.

Ezzel ama vita középpontjában találta magát, amely a nyári, migránsellenes rendbontás óta folyik:

igaz, vagy hamis, hogy a brit rendőrség elnézőbb a nem fehér etnikumúakkal szemben?

Volt munkaadója, a Scotland Yard vehemensen visszautasította állításait: „a rendőrök éberen figyelnek a karneválon” – mondta egy vezető, míg egy másik arról beszélt, hogy „hírszerző munkát folytatnak” és már az esemény előtt „megelőző letartóztatásokat hajtanak végre”.

Sadiq Khan munkáspárti főpolgármester szerint ellentmondásosan tavaly arra utalt, hogy a Notting Hill-i Karnevál legalább olyan biztonságos, mint a Glastonbury vagy Reading fesztiválok és biztonságosabb, mint az angol válogatott meccsei a Wembley-ben.