Nyitókép: Pixabay

Egy új geotech központ lesz a biztonságpolitikai konferencia egyik legfőbb eredménye

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2024. augusztus 26. 15:39
Ezen a héten a világ több mint 70 országából mintegy 2000 vendég érkezik Prágába a Globsec biztonságpolitikai konferenciára. Az eddig Pozsonyban megtarott találkozóra 18 év után kerül sor a cseh fővárosban. A résztvevők között lesznek államfők, miniszterelnökök, elnökök több tucat miniszter, valamint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Korábban még soha nem fordult elő, hogy egy konferencián szólalt volna fel Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Brad Smith, a világ egyik legnagyobb vállalatának, a Microsoftnak a vezetője, vagy a volt orosz milliárdos és később a Kreml rezsimje által hosszú éveken át fogva tartott Mihail Hodorkovszkij.

Rajtuk kívül hetven országból további kétezer vendég érkezik még a cseh fővárosba az augusztus 30-ától szeptember 1-jéig tartó Globsec biztonságpolitikai konferenciára, amely befolyásos személyiségek véleménycseréjének ad teret a világpolitika, a kereskedelem és a technológiai fejlődés témáiról.

„Tíz állam- és kormányfő, valamint több mint húsz külügyi-, védelmi és gazdasági miniszter érkezik. A résztvevők zöme a régiónkból származik, ahol fontos dolgok történnek, és ahol az egyesült Európa új arca formálódik” – jegyezte meg Róbert Vass, a Globsec igazgatója, hozzátéve, hogy jelen lesz többek között a jordán, az osztrák, a litván külügyminiszter, és biztonságpolitikai előadók érkeznek az Egyesült Államokból, a Közel-Keletről és Közép-Ázsiából.

A konferencia témáit az ukrajnai háború és a közel-keleti konfliktus fogja uralni. Ukrajnából is nagyszámú miniszteri és parlamenti küldöttség érkezik Prágába. Emellett szó lesz az Európai Bizottság jövőjéről, valamint a hibrid fenyegetésekről is.

„Szeretnénk támogatni a nemzetközi párbeszédet, nemcsak a politikai vezetők, hanem a kulcsfontosságú szakértők, újságírók és az üzleti élet szereplői között is” – magyarázta a Globsec igazgatója. Bejelentette, hogy

a konferencia egyik eredménye egy „geotech központ” létrehozása lesz, amely az új technológiák és a mesterséges intelligencia nemzetbiztonságra gyakorolt hatásait vizsgálja majd.

„Arra fogunk törekedni, hogy létrehozzunk egy globális hálózatot a technológiai üzletág vezetőiből, valamint politikai vezetőkből, hogy elkezdjük megalkotni azokat a szabályokat, amelyeknek a technológiai vállalatoknak vagy az új technológiáknak meg kellene felelniük” – vázolta fel Róbert Vass, hozzátéve, hogy ezért érkezik például a Microsoft elnöke is Prágába.

Mielőtt a Globsec konferencia Prágába költözött volna, 18 évig Pozsonyban tartották. Ott azonban a szervezők szerint elérték azt a bizonyos határt, amelyen túl már nem tudták továbbfejleszteni. „Olyan országot kerestünk, amely nemcsak megfelelő kongresszusi helyszínekkel rendelkezik, hanem olyan stabil politikai helyzettel is, amely támogatni tud egy ilyen nemzetközi párbeszédet. Ezért örülök, hogy együttműködünk a cseh külügyminisztériummal, mint a konferencia partnerével, valamint az elnöki irodával, amely a védnökségét vállalta” – jegyezte meg Róbert Vass.