Nyitókép: MTI/Komka Péter

Tilos a Sajóból kifogott halakat elfogyasztani, arzént tartalmaznak

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2024. augusztus 10. 12:50
A Sajót 2022 elején festette vörösre egy 2008-ban bezárt alsósajói vasércbányából kifolyó víz. A folyó szennyezésével kapcsolatos helyzet megoldásának részeként az Ércbányák szlovák állami vállalat nyár eleje óta több műveletet is végrehajtott az alsósajói bányában.

A horgászat tilalmát a rozsnyói és a rimaszombati Regionális Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet rendelte el. A tilalom az alsósajói bányától Rozsnyón, Pelsőcön, Tornalján és Sajólénártfalván keresztül egészen a magyar határig érvényes. A tiltás alól kivételt képez a sporthorgászat, tehát a kifogott halakat vissza kell engedni a vízbe. A felügyelet utasította a Szlovák Horgászszövetség helyi szervezeteit, hogy végig a part mentén helyezzenek ki a tiltásra figyelmeztető táblákat. A 2022-től idén júniusig elvégzett laboratóriumi vizsgálatok megerősítették, hogy a Sajóban élő halakban egyre több az arzén, és fogyasztásuk veszélyes az egészségre – erősítette meg Rudolf Smriga, a rimaszombati felügyelet igazgatója.

A Sajót 2022 elején festette vörösre a Siderit 2008-ban bezárt alsósajói vasércbányájából kifolyó víz. A mérések megerősítették, hogy a vas, a mangán, a szulfátok és az arzén szintje is meghaladta a megengedett értékeket a folyó vizében. A Rozsnyói, a Nagyrőcei és a Rimaszombati járásban rendkívüli helyzetet hirdetett a szlovák kormány a Sajó mentén.

A kabinet emellett idén júniusban másfél millió eurót különített el az egykori alsósajói szideritbányát érintő mentési munkálatokra, melyek célja a Sajóba ömlő szennyezett víz mennyiségének csökkentése. Ezt a döntést az után hozta meg a kormány, hogy a gazdasági minisztérium megerősítette: a folyóba kerülő szennyezett víz mennyisége tavasszal másodpercenként két literről öt literre emelkedett. A mentési munkálatok célja csökkenteni az objektum alsó szintjeire folyó víz mennyiségét.

A víz ugyanis a mélyben szennyeződik, főleg vassal és arzénnel, a szennyezett bányavíz pedig továbbra is a folyóba távozik. A pénzösszeg másik részét a bánya általános stabilitásának növelését célzó föld alatti munkálatok finanszírozására tervezik fordítani.

Az Ércbányák állami vállalat nagy volumenű közbeszerzést írt ki a kármentési munkálatokra. Karol Weis, az Ércbányák igazgatója elmondta, a bányamentők július második felében megkezdték a bányavíz-elvezető rendszer előkészítésének építési munkálatait. Ezt a mintegy 1,7 kilométernyi csővezeték-rendszer kiépítésének kell követnie.

Az igazgató szerint azért van szükség közbeszerzés útján egy külső cég bevonására, mert a munkálatok veszélyesek, és az Ércbányák vállalat személyi állományával nem végezhetők el.

A közbeszerzés tervezett értéke 740 ezer euró.

A bányacég jelenleg is dolgozik a pályázati dokumentumok véglegesítésén. A munkálatokat az idei év végéig akarják befejezni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Tilos a Sajóból kifogott halakat elfogyasztani, arzént tartalmaznak
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást