Nyitókép: Elena Popova/Getty Images

Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2024. július 30. 12:49
Ha rövidesen nem indítják újra az orosz kőolaj tranzitját Ukrajnán keresztül, akkor a pozsonyi Slovnaft finomító nem szállít több gázolajat Ukrajnába, ami az ország fogyasztásának tizedét fedezi – közölte Robert Fico szlovák miniszterelnök, és megismételte, hogy a kormánya kitart a korábbi lépései és kijelentései mellett.

Robert Fico szlovák miniszterelnök szerint az értelmetlen szankció, a kőolajszállítás leállítása csakis Ukrajnának, Szlovákiának és Magyarországnak árt. Oroszországot gyakorlatilag nem érinti.

„Ha az orosz kőolajszállítás nem indul újra rövidesen Ukrajnán keresztül, a Slovnaft nem fog gázolajat szállítani Ukrajnának. Ez a mennyiség az ukrán fogyasztás tizedét fedezi” – pontosított Robert Fico, hozzátéve, hogy Juraj Blanár külügyminiszter közvetítésével ezt az információt Miroslav Kastrannak, Ukrajna szlovákiai nagykövetének személyesen is megmondta, és emlékeztette őt arra, hogy a szlovák közvélemény nagyon negatívan értékeli az ukrán elnök döntését a kőolajszállítás leállításáról.

„Még az orosz kőolaj ukrajnai tranzitjának problémája sem változtathatja meg az ukrajnai háborúhoz való hozzáállásunkat.

A háborút azonnali tűzszünettel kellene befejezni, nem pedig mesterségesen meghosszabbítani azzal az irreális céllal, hogy térdre kényszerítjük Oroszországot, és azzal a reális céllal, hogy még jobban megtömjük a fegyvergyártók zsebeit” – jegyezte meg a szlovák miniszterelnök.

Robert Fico hozzátette, az ukrán nagykövet tájékoztatást kapott az Oroszországból Ukrajnán keresztül történő kőolajszállítás technikai megoldásáról, amelyet már az ukrán miniszterelnökkel, Denisz Smihallal folytatott telefonbeszélgetése során is javasolt.

„Ebben azonban több országnak is részt kellene vennie. Szlovákia nevében megismétlem, hogy készen állunk. Üdvözlöm azokat a híreket, amelyek megerősítik, hogy releváns üzleti társaságok már azon gondolkodnak, hogyan lehetne ezt a technikai megoldást a lehető legrövidebb időn belül megvalósítani” – tette hozzá a kormányfő.

Zárásképpen elmondta, hogy Szlovákiát semmi sem gátolja abban, hogy a további években is orosz kőolajat vásároljon,

csak a Slovnaftnak nem lesz lehetősége arra, hogy más országokba exportálja az ebből a kőolajból készült termékeket.

Juraj Blanár szlovák külügyminiszter a kormányfő szavait azzal egészítette ki, hogy Szlovákiának szuverén külpolitikai álláspontja van, amelybe az ukrajnai háborús konfliktus is beletartozik.

„Kezdettől fogva azt mondtuk, hogy csak békés diplomáciai megoldások vezethetnek kielégítő eredményre. Ezért támogatásomat és köszönetemet fejeztem ki azokért az információkért, amelyeket Orbán Viktor magyar miniszterelnök kijevi, moszkvai és pekingi látogatásáról kaptunk” – közölte a szlovák diplomácia vezetője, és megismételte, hogy Szlovákia semmilyen módon nem fogja bojkottálni az Európai Tanács magyar elnökségét.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást