Nyitókép: James Manning/PA Images via Getty Images

A kínai államot vádolják a britek egy meglepő botrány miatt

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2024. április 14. 09:26
Nagy-Britanniában egyenesen a kínai állam szabotázsakciójának nevezték a Kínában gyártott hamis brit postai bélyegek beáramlását. Ha az embernek ilyen bélyeggel küldött levele jön, akkor neki kell állnia az 5 fontos büntetést. A brit vád diplomáciai pengeváltáshoz vezetett.

Hogy miért van a brit postai bélyegeken egy idő óta QR-kód? Azért, mert hamisítják őket, és a bélyegíveket teljesen nyíltan árulják kínai online áruházakban. Az ügyben nyomozást folytató, Telegraph című brit lap szerint ezek a hamis bélyegek „elárasztották” Nagy-Britanniát. A lap azt állítja, hogy négy nagy kínai gyártót azonosított, amelyek készek akár egymillió – immár Károly király képét viselő – hamis brit bélyeget nyomtatni – töredékáron.

Nagy-Britanniában már eddig is állt a bál a posta körül, egyrészt a hibás szoftver miatt csalással vádolt és éveken át meghurcolt több ezer postamester rehabilitálása, másrészt a Royal Mail ama döntése miatt, hogy korlátozza a kézbesítési napokat.

A Kínában történő tömeges bélyeghamisítás ügye a brit parlamentig jutott, ahol bőven vannak a Pekinget nem épp baráti hangnemben emlegető képviselők. Egyesek egyenesen

„gazdasági hadviselésnek”, „hamis pénz nyomtatásának” nevezték a történteket.

A külügyi bizottság elnöke azt követelte a kínai államtól, hogy indítson nyomozást és csapjon le a hamisítványokat „szégyentelenül” gyártó üzemekre. Más képviselők pedig azt, hogy a brit kormány is vonja kérdőre Pekinget, és rendeljék be magyarázattételre a kínai nagykövetet.

Kína londoni nagykövetsége azonban „alaptalannak” és „alacsony szintűnek” nevezte a vádakat és a tevékenységet. „Inkább a Királyi Posta nevet viselő (de nem egyetlen szolgáltató) a Royal Mail „indítson alapos belső vizsgálatot az ellátási láncával kapcsolatban, ahelyett, hogy a média figyelmét keresné... azok a vádak, hogy a hamis bélyegek háborút váltanak ki, teljesen nevetségesek, abszurdak és rosszindulatúak” – vágott vissza Peking diplomáciai képviselete.

A megjegyzés elkendőzi azt a tényt, hogy brit postai bélyeget független kisboltokban és éjjel-nappali boltokban is lehet venni, és az ő bélyegbeszerzéseiket nem a Királyi Posta ellenőrzi. Minden bélyegen van viszont QR-kód, ami hamis biztonságérzetet adhat a levelek feladóinak.

A kínai állam érintettségének vádját Alan Mendoza, a Henry Jackson Társaság nevű „nemzetbiztonsági kutatóműhely” alapítója fogalmazta meg. Szerinte „elképzelhetetlen, hogy egy ilyen nagy volumenű hamisítási művelet a Kínai Kommunista Párt tudta, sőt, hallgatólagos jóváhagyása nélkül történt, mivel a Párt szigorúan ellenőrzi a gazdaságot”.

Kínát szembesíteni kell a gazdasági hadviselés eme tényével és gazdasági következményei kell legyenek annak, ha nem fékezi meg a dolgot – tette hozzá.

Ezek után mondta azt Alicia Kearns, a brit parlament külügyi bizottságának elnöke, hogy a kínai állam feladata szembeszállni a hamisítást végző cégekkel.

Hat kérdés, amivel azonosítani lehet a hamis kínai bélyegeket

A Telegraph szakértők bevonásával hat pontba szedte, hogyan lehet kiszűrni a brit postai bélyegnek tűnő, de valójában Kínában gyártott, a hivatalos brit árnál akár 30-szor olcsóbban kínált bélyegeket. Mint a lap megjegyezte, még a Royal Mail sem mindig biztos a dolgában, ha szembekerül velük.

1. Mennyire fényes a bélyeg? Fény felé tartva az ember láthatja a Royal Mail betűit, amelyek hullám formájában jelennek meg a bélyegen. Ami fontosabb: ha a bélyeg felülete túl csillámló, akkor hamis lehet. A digitális kóddal ellátott rész az eredeti bélyegen jobban csillog, mint az uralkodó fejét mutató rész.

2. A kód érintése – egyes szakértők elvetették, hogy a kódot tapintva lehet érezni, hogy az kiemelkedik a papírból és ebből lehet tudni, hogy eredeti bélyeggel van dolga az ügyfélnek. Az egyik, olcsóbb bélyeg esetében a kód valóban kiemelkedik, de a drágább bélyegnél már nem annyira.

3. Hiányoznak-e vagy rossz helyen vannak a biztonsági ovális részek? A 2022-ben bevezetett és matricaszerű bélyegeket biztonsági ovális részekkel látták el. Azaz, ha a felragasztás után valaki le akarja szedni a bélyeget, akkor két ovális darabka kiszakad belőle és a borítékon marad. A hamisított bélyegen azonban nem biztos, hogy megfelelően helyezkednek el ezek a kivágások. Érdemes megnézni, hogy pontosan az S és a T betűk között van-e, középen az egyik ovális elem.

4. Milyen a perforáció fogazata? A hamisított bélyegnek csúcsosabb „fogai” vannak, míg az eredetinek laposabb.

5. Milyen színű a logó? Ezt csak akkor lehet bevizsgálni, ha az ember egyszerre több bélyeget vesz, mert akkor ott lesz az íven a Forest Stewardship Council nevű szervezet hitelesítése. A hamisítók nem vették észre, a különböző árnyalatokat, azaz, hogy az eredeti első osztályú brit bélyeg színe bíbor, még a mellette levő kódé és logóé türkiz. A vásárló viszont észreveheti.

6. Hol vette a bélyeget? Egy szakértő szerint a hamisítók annyira ügyesek, hogy a Royal Mail elsődleges javaslata az, hogy „megbízható forrásból” szerezzék be a bélyeget. A cég az elmúlt évben 300, hamis bélyegeket kínáló hirdetést távolíttatott el az eBay és Amazon webáruházakból és azt mondja: a tőle vásárolt darabok mind eredetiek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A kínai államot vádolják a britek egy meglepő botrány miatt
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást