Nyitókép: Eric Yang/Getty Images

Traktorok lepték el a cseh fővárost, tüntetnek Horvátországban is

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2024. február 19. 17:50
Prágában az elégedetlen gazdák egy része reggel óta tiltakozik a cseh agrárágazat rossz helyzete ellen. Traktoraikkal és mezőgazdasági gépeikkel az agrártárca épülete elé vonultak, és részben elzárták a zsúfolt prágai autópályát is. A rendőrség szerint mintegy 500 traktor érkezett a fővárosba, de további tüntetők érkezésével ez a szám még növekedhet. Horvátorszában is demonstráció volt.

A cseh gazdáknak is elegük lett, és néhány kisebb gazdaszervezet úgy döntött, megszállják a fővárost, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek. Az első traktorok már reggel hat órakor Prága utcáin dübörögtek, és célba vették az agrártárca épületét. A mezőgazdasági gépek megjelenésének következtében fennakadások voltak a fővárosba vezető főutakon, illetve a belvárosi autó- és villamosforgalomban, néhány főbb útvonalon pedig csak egy-egy sáv volt járható. A tüntetők gépein olyan feliratok voltak olvashatók, mint „Állítsuk meg a bürokratikus terrort!” vagy „Mentsük meg a haldokló mezőgazdaságot!”.

A traktoros tüntetők miatt hétfő délelőtt leállt a forgalom a mezőgazdasági minisztérium épülete előtt, az elégedetlen gazdák pedig egy követeléseiket tartalmazó levelet adtak át Marek Výborný miniszternek. A tárcavezető személyesen vette át a levelet a lemondását követelő tiltakozók hangos kiabálása közepette. Az elégedetlen cseh gazdák mindenekelőtt azt szeretnék, hogy Csehország lépjen ki a Green Dealből, az elektromos áram árát két koronában határozzák meg kilowattóránként, a kormány pedig vagy folytasson nemzetbarát politikát, vagy mondjon le. A traktoros tüntetés délután is folytatódott, a demonstrálók közölték, hogy csütörtökig a fővárosban maradnak.

A mezőgazdasági miniszter azonban azt mondta, nem látja okát annak, hogy az épület elé vonuló tiltakozók képviselőivel beszélje meg azokat a konkrét lépéseket vagy változásokat, amelyeket a mezőgazdaságban terveznek. „Számomra a három nagy agrárszervezet a partner, és azokkal fogok tárgyalni” – jelentette ki Marek Vyborný, aki partnereinek a Cseh Agrárkamarát, a Mezőgazdasági Szövetséget és a Magángazdák Szövetségét nevezte meg.

Ez a három érdekvédelmi szervezet ugyanis nem osztja a fővárost elfoglaló demonstrálók követeléseit. Ez nem azt jelenti, hogy ők elégedettek lennének, hanem hogy másképp képzelik el a véleménynyilvánítás módját, ezért ők február 22-én, csütörtökön csatlakoznak a nemzetközi tiltakozáshoz, amelyet a cseh határátkelőkön tartanak.

Petr Fiala miniszterelnök szerint a néhány kisebb gazdaszövetség által szervezett prágai tüntetésnek kevés köze van az agrárágazat jobb körülményeiért folytatott küzdelemhez, ahogy azt a tüntetők állítják. Szerinte a szervezők nem érdekeltek a csehországi életminőség javításában, és a gazdák érdekeitől eltérő célokat követnek. A kormányfő az X közösségi oldalon azt írta: „A hétfői tüntetést olyan emberek szervezték, akik nem titkolják, hogy a Kreml támogatói. Azokkal, akik valóban a gazdákat képviselik, tárgyalunk és megvitatjuk, hogy mire van szüksége a mezőgazdaságunknak” – írta bejegyzésében a cseh miniszterelnök.