Nyitókép: Leon Neal/Getty Images

Elkapták az színarany wc tolvajait

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2023. november 9. 07:05
Egy angliai bíróság vádat emelt a Sir Winston Churchill szülőhelye, a Blenheim-palota aranytoalettjének ellopása miatt. A „művészi installációnak” nevezett illemhelyet még 2019-ben vitték el, amikor egy szeptemberi éjszaka betörtek a történelmi emlékhelyre.

Maurizio Cattelan konceptuális olasz művész „alkotását” – amely valójában egy aranyozott WC-csésze, ülőke és a hozzátartozó csövek – soha nem találták meg. Viszont horogra került négy férfi, akit az eset után négy évvel, idén november 28-án állítanak egy oxfordi bíróság elé.

Az arany wc-t 2019-ben mutatták be Marlborough hercegének palotájában, ahol Winston Churchill is született. A későbbi miniszterelnök gyakran visszatért a pazar birtok által körbevett épületegyüttesbe, amely ma is családja tulajdonában van.

A 18-karátos aranyból készült alkotást előzőleg – 2016 – ban a New York-i Guggenheim múzeumban állították ki, ahol 100 ezer ember volt rá kíváncsi.

Nem csak műtárgy volt

Ezután tárták az érdeklődők (és szükségüket érzők) elé a múzeumként is funkcionáló angliai birtokon – teljesen üzemképes állapotban - a Churchill szülőszobájával szembeni helyiségben.

A látogatóknak háromperces idősávot adtak a használatára. Mivel rá volt kapcsolva a palota csatornarendszerére, a rendőrség azt mondta, hogy „eltávolítása jelentős kárt és áradást” okozott a 18. századi épületben, ahol sok más műkincs is található és amelyet az UNESCO a Világörökség részévé minősített.

Maurizio Cattelan annak idején a lopás hírére reagálva azt mondta, reméli, hogy csak viccről volt szó.

„Ki olyan hülye, hogy ellopjon egy wc-t?”

– tette fel a kérdést.

Nos, ha aranyból van, akkor úgy tűnik, vannak rá vállalkozók.

Amerikai álom

Az exkluzív csészét alkotója „Amerikának” keresztelte el és Dominic Hare, a Blenheim múzeum igazgatója „mélységesen ironikusnak” nevezte, hogy az amerikai álmot felidéző, és a publikum elé kiállított műtárgyat azonnal ellopták és elrejtették.

Az alkotást a túlzó gazdagság szatírájának is nevezték és ez talán érthető, ha tudjuk, hogy milyen hétköznapi környezetben volt kiállítva – egy szokványos szürke kőpadlós és acélbútorzatú közintézményi WC-ben, ahol igencsak kontrasztos látványt nyújtott.

Az illemhely-betörés után hét embert tartóztattak le, de csak most történt vádemelés az ügyben. Két évvel ezelőtt az ügyben nyomozó Temze-völgyi Rendőrség azt mondta, hogy „jelentős kihívás” lenne az arany wc felkutatása.

„Hogy viszontlátjuk-e valaha is? Szerintem lehet, hogy már nem wc-formája van”

– mondta Matthew Barber rendőrkapitány a BBC-nek.

„Ha ekkora mennyiségű aranyról beszélünk, akkor valószínű, hogy valaki már valamilyen módon megszabadult tőle” – tette hozzá.

(A nyitóképen: Az "America" nevű, működőképes arany toalett, Maurizio Cattelan alkotása 2019 szeptemberében az angliai Woodstockban, a Benheim Palotában kiállítva.)