Nyitókép: Kárpáti Igaz Szó

Gyászol Kárpátalja: a munkácsi alakulat 19 katonája halt meg, nincs köztük magyar

Infostart / InfoRádió - Simon Rita
2023. november 6. 19:03
Egy orosz rakétacsapás következtében 19 katona vesztette életét Ukrajnában. Az áldozatok a békeidőben Munkácson állomásozó 128-as hegyi rohamdandár kötelékébe tartoztak. Az alakulatban több magyar nemzetiségű katona is szolgál, ám úgy tudni, a mostani tragédiában egyetlen magyar sem hunyt el.

Több tucat katonát, tisztet és szakaszparancsnokot hívtak össze a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja megye egyik frontközeli településére. Állítólag azért gyülekezett ott a kárpátaljai katonai alakulat, hogy kitüntetéseket vegyen át egy rendezvény keretében. Ehelyett egy orosz rakétát kaptak.

A munkácsi 128-as hegyi rohamdandár hivatalos tájékoztatása szerint a november 3-i orosz rakétatámadás következtében

az alakulat 19 katonája hunyt el és 34-en megsebesültek.

Korábban Olekszij Kucserenko, a Batykivscsina párt képviselője 28 áldozatról és 53 sérültről számolt be, ám ezt most a munkácsi dandár hivatalosan is cáfolta. Az elesettek nevét ugyanakkor továbbra sem hozták nyilvánosságra.

A dandár arra kéri a sajtót, csak hivatalosan megerősített híreket közöljenek az esetről. Ennek oka, hogy a hétvégén rengeteg híresztelés kapott szárnyra, többek között olyan is, miszerint a munkácsi dandár parancsnoka, Dmitro Liszjuk „eladta” magát az oroszoknak. A parancsnok ugyanis késett a kitüntetési ünnepségről, így ő életben maradt. Kiderült, nem ez az első alkalom, hogy egy helyre hívták össze a katonákat, ezzel pedig az oroszok potenciális céltáblájává váltak.

Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter vizsgálatot rendelt el a körülmények kivizsgálására. Volodimir Zelenszkij a történtekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: „ezt a tragédiát el lehetett volna kerülni”. Az ukrán elnök a felelősök megbüntetését helyezte kilátásba.

Hétfőtől háromnapos gyászt hirdettek ki Kárpátalján.

Reggelente egyperces néma csenddel adóznak az áldozatok emléke előtt, a zászlókat félárbócra engedik, a kulturális rendezvényeket elhalasztották.

Jelenleg nincs hivatalos információ arról, hogy a mostani áldozatok között lett volna magyar származású katona is, ugyanakkor az orosz–ukrán háború 2022-es kirobbanása óta

már legalább harminchárom kárpátaljai magyar katona hunyt el.

Az ő családjaikat Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma az ungvári főkonzulátus közreműködésével igyekszik felkeresni és egyszeri anyagi támogatásban részesíteni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Gyászol Kárpátalja: meghalt a munkácsi alakulat 19 katonája
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást