Nyitókép: MTI/EPA/Chris Ratcliffe

Joe Biden kemény szavakat intézett a legfőbb iráni vezetőhöz

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2023. október 27. 09:03
Miközben Benjamin Netanjahu elnök lebegteti, hogy mikor is indul meg a földi hadművelet, arra is utalt, hogy „több invázió” lehet. Izrael szövetségesei próbálják visszatartani, mert regionális konfliktustól tartanak.

A Galei Cahal, az Izraeli Hadsereg adója szerint csütörtök hajnalban a háború eddig legnagyobb behatolását hajtották végre az izraeli erők Gázában. A tankok és a gyalogság terrorsejteket, Hamász-infrastruktúrákat és tankelhárító rakétakilövőket támadott, közölték a tudósításban.

Az izraeli erők a napokban egyszer már behatoltak Gázába; akkor egy tűzharc során egy katonájuk életét veszette, többen megsérültek. Arab oldalon a csütörtöki műveletről készült videót propagandának minősítették, aminek célja: jelezni a késlekedő invázió miatt kétkedő izraeli közvélemény felé, hogy a katonák teszik a dolgukat és készen állnak.

A felvételen azt látni, hogy az izraeli erők egyik „szuperbulldózere” átszakítja a gázai kerítést és áthalad az elaknásított határszakaszon, nyomában több Merkava tankkal, amik célpontokra tüzelnek.

A palesztinok közben arról számoltak be, hogy folytatódtak a légicsapások is. A Hamász egészségügyi minisztériuma 212-oldalas jelentést adott ki, amiben – állításuk szerint – nevekkel és személyi számokkal azonosítottak több mint 7 ezer már megölt gázai palesztin lakost, köztük közel háromezer gyermekkel. Az amerikai külügyminisztérium, bár jelentős számú halottról tud, közölte: nem tudja hitelesíteni az adatot és különben sem hisz a Hamász által publikált számoknak.

Az Arab Liga viszont bírálta Izraelt a gázai palesztinok jogainak megsértéséért és a kollektív megbüntetésükért. Az Európai Unió pedig súlyos aggodalmát fejezte ki a romló humanitárius helyzet miatt, tűzszüneteket és segélykorridorok létrehozását követelve.

Azon félelmek közepette, hogy regionális háborúvá szélesedhet Izrael és a Hamász háborúja, Joe Biden amerikai elnök közvetlenül Ali Hámenei ajatollah, legfőbb iráni vezetőhöz fordult, felszólítva:

ne vegyék célba a régióba vezényelt amerikai erőket.

Irakban és Szíriában – Iránnak mindkét országban nagy a befolyása – tucatnyinál is több támadás érte az amerikai katonákat, amihez illeszkedően az iráni külügyminiszter jelezte, ha Izrael nem hagy fel a Hamász elleni offenzívájával, akkor az Egyesült Államokat „sem kímélik meg a tűztől”.

Jelek szerint a helyzetet – „az ellenségem ellensége a barátom” elv alapján – Oroszország igyekszik kihasználni. Csütörtökön egy Hamász-delegáció tárgyalt az orosz külügyminisztériumban; a küldöttséget Músza Abu Marzúk, a terrorszervezet alapítója, politikai főnöke vezette. Moszkva állítása szerint az izraeli túszok elengedéséről tárgyaltak, egyes brit kommentátorok azonban

azzal vádolták meg Oroszországot, hogy a „terror tengelyét” hozza létre a Hamásszal és az Iránnal való barátkozással

– egy elemző szerint akár olyan áron is, hogy elrontsa az eddigi jó kapcsolatait Izraellel.