Nyitókép: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk

Minél szigorúbb a mozgósítás, annál többen próbálják kijátszani Ukrajnában

Infostart / InfoRádió - Simon Rita
2023. augusztus 21. 10:34
Ukrajnában másfél éve tart a háború, s immár nyolcadik alkalommal hosszabbították meg a hadiállapotot és az általános mozgósítást. A hadköteles férfiak sorozása az első naptól tart, ám sokan igyekeznek kibúvót keresni a hadseregben való szolgálat alól. Őket egyes esetekben maguk a toborzótisztek, illetve katonaorvosok is segítik, amiből országos botrány kerekedett.

Az ukrán parlament további 90 nappal, november 15-ig meghosszabbította a hadiállapotot és az általános mozgósítást Ukrajnában. A háború kirobbanása óta erre immár nyolcadjára kerül sor. Legutóbb május elején hosszabbították meg a határidőt, ami most augusztus 18-án járt le.

Az általános mobilizáció a háború kezdetétől folyamatos, ám az ukrán ellentámadás megindítása óta országos szinten egyre nagyobb méreteket ölt. A katonai behívókat szinte mindenhol kézbesíthetik a hadköteles, 18 és 60 év közötti férfiaknak. Andrij Gurenko ezredes, a Zaporizzsja megyei toborzó központ vezetője elmondta, a jogszabályok nem határoznak meg konkrét helyet a behívók kézbesítésére, így azt nem csak otthon, hanem nyilvános helyeken, az utcán, a strandon vagy a buszon is átadhatják.

Sőt, most már a fogyatékosság sem okoz gondot, még a katonai szolgálatra korlátozottan alkalmas személyek is mozgósíthatók,

ugyanis a toborzó központok tájékoztatása szerint bizonyos feladatok ellátására az ilyen személyek is képesek. A védelmi minisztérium ide vágó rendelete alapján azonban ők nem szolgálhatnak a légideszant, a tengerészgyalogság, a hadiflotta soraiban, viszont hasznukat vehetik a hadtáp egységeinél, a toborzó irodákban és a katonai kiképző bázisokon a hátországban.

Eközben egyre több botrány üti fel a fejét a mozgósítás kapcsán.

Több mint száz eljárást vizsgálnak a toborzótisztek visszaélései miatt, számos korrupciós ügyről hallani.

Kárpátalján nemrég őrizetbe vették az egyik területi toborzóiroda katonaorvosi bizottságának vezetőjét, akit azzal gyanúsítanak, hogy elősegítette a hadköteles korú férfiak illegális orvosi igazolásainak előállítását annak érdekében, hogy felmentsék őket a katonai szolgálat alól. Mint ismeretes, a férfiak – miután megkapják a behívójukat – kötelesek átesni egy orvosi vizsgálaton, amin megállapítják, hogy az egészségi állapotuk megfelelő-e a katonai szolgálathoz. Ezt a vizsgálatot sokszor pillanatok alatt végzik el, máskor hosszú ideig elhúzzák. Utóbbi állt fenn azokban az esetekben, amik során a katonaorvosi bizottság vezetője kenőpénzért cserébe segített a hadköteleseknek olyan orvosi dokumentumok elkészítésében, amik kibúvót jelentettek a mozgósítás alól.

Volodimir Zelenszkij elismerte a sorozással kapcsolatos visszaéléseket, és felháborítónak nevezte azokat a korrupciós gyakorlatokat, amiket több sorozóközpontban is feltártak már országszerete a nyár folyamán. A korrupció visszaszorítása érdekében az elnök nemrég elbocsátotta az összes katonai toborzó iroda vezetőjét.

Azt, hogy az erőszakos sorozással semmire sem mennek az is bizonyítja, hogy már olyan tövényjavaslatot is benyújtottak a parlamentnek, ami azt irányozná elő, hogy közmunkával váltsák ki a katonai szolgálatot. A dokumentum szerzője, Georgij Mazurasu képviselő úgy fogalmazott, „…Az anyaország védelmét csak motivált állampolgárok tudják biztosítani, akik testileg és erkölcsileg is készek a megszállók elleni harcra. Ezt hangsúlyozzák maguk a harctéren lévők is, akik felhívják a figyelmet arra, hogy

motiválatlan embereket küldenek erőszakkal a frontra, akik csak fölösleges problémákat okoznak

– elhagyhatják a pozíciójukat, megszökhetnek, megadhatják magukat, vagy még rosszabbat tehetnek, átállnak az ellenség oldalára.”

A törvényjavaslat készítője azt javasolja, hogy azokat a hadköteleseket, akik a harcot kategorikusan megtagadják, fegyverforgatás helyett inkább fogják be közmunkára, azzal legalább a gazdaság fellendítéséhez járulnak hozzá.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Minél szigorúbb a mozgósítás, annál többen próbálják meg kijátszani Ukrajnában
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást