Nyitókép: Getty Images/Grant Faint

Megnevezték Nagy-Britannia "alkoholfővárosát"

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2023. augusztus 20. 12:54
Habár Nagy-Britanniát valahogy az idén elkerülte a nyári kánikula, a lakosokat ez nem zavarja abban, hogy néhány pint sörrel ünnepeljék a napot. Viszont kiderült, hogy van, ahol több mint kétharmadával többet isznak, mint más helyeken. A top 15 koccintós város listáját egy alacsony kalóriás ital gyártója állította össze.

Vajon melyik városban isznak a legkitartóbban a britek?

Nem, nem az olvasztótégely Londonban, hanem a nyugat-angliai Bristolban. A rejtélyes graffitiművész és a trip-hop zene otthonában az emberek 81 százaléka mondta azt, hogy a hét minden napján a pohár után nyúl.

A főváros, London valamivel lemaradva, 75 százalékkal követi a második helyen, az alkoholdobogó 3. fokán pedig Manchester imbolyog, 74 százalékkal.

A 15 várost magában foglaló toplistát egy csökkentett alkoholmennyiségű italokat gyártó cég, a DrinkWell állította össze.

Sokan isznak, és többet, mint ajánlott

A nem teljesen tudományos - mivel önkéntes bevalláson alapuló – felmérésből az is kiderült, a britek 38 százaléka a "hivatalos nyár" hat hete alatt, minimum két alkoholos italt fogyaszt el.

Ezt azt jelenti, hogy a britek közel negyede hetente több egységnyi alkoholt iszik meg, mint az orvosilag ajánlott – jegyezte meg a The Sun című bulvárlap.

(Két nagy pohár bor vagy két erősebb korsó sör 6 brit egységnek felel meg. Mindez heti 42 egységre jön ki, miközben a heti maximum ajánlott adag 12 egység.)

A The Sun tovább elemezte a számokat, és arra is jutott, hogy 18-25 év közötti britek 80 százaléka fogyaszt el minimum egy alkoholos italt naponta. Az 55 és 64 év közötti korosztály viszont ennek csak a felét gördíti le.

További sokkoló adat, hogy a sörbarátok egynegyede napi minimum öt korsóval iszik meg a nyári napokon.

Lökd ide a... bort!

Visszatérve a leginkább alkoholizáló városok listájára, sok britet meglephet Bristol, London és Manchester első helye és az, hogy a például a drogproblémájáról ismert Glasgow csak 12 és a szintén mulatozósnak tartott Liverpool a 14. a listán.

A DrinkWell figyelmeztetett, hogy a túl sok ital hízással járhat, mivel nulla tápértékű, „üres kalóriákat” pumpálnak ilyenkor magukba a fogyasztók.

A megkérdezettek közel egyharmada el is ismerte, hogy nyáron mindig felszed néhány kilót.

Miközben a briteknél érdekes módon nem a sör, hanem a bor a legnépszerűbb ital, a The Sun megjegyzi, hogy utóbbi gyorsan tud hizlalni. A szigetország legnépszerűbb világos sörei közül néhány márka egy-egy korsójában 230 kalória rejtőzik.

De hogyan lehet mindezt kivédeni? A legnyilvánvalóbb válasz: búcsút lehet mondani az alkoholnak.

De mivel a felmérést készítő DrinkWell a csökkentett alkoholmennyiségű italok gyártója, szakértőjük gyorsan be is dobta az önreklámot: az emberek fogyaszthatnak például alacsony kalóriás bort.

„Az emberek – tévesen – az alkoholt hibáztatják a kalóriákért, pedig valójában az italokban található cukor a hibás”

– tette hozzá.

A brit városok listája, a minden nap alkoholt fogyasztó lakosok aránya alapján

1. Bristol - 81%

2. London - 75%

3. Manchester - 74%

4. Cardiff - 68%

5. Norwich - 66%

6. Birmingham - 63%

7. Southampton - 63%

8. Leeds - 62%

9. Newcastle - 62%

10. Nottingham - 62%

11. Sheffield - 61%

12. Glasgow - 59%

13. Edinburgh - 59%

14. Liverpool - 52%

15. Belfast - 52%