Nyitókép: Petr David Josek

Cseh elnök: Ukrajna támogatásának van értelme

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2023. július 7. 13:29
Petr Pavel cseh köztársasági elnök nem lát más megoldást az ukrajnai háborúra, mint Ukrajna győzelmét. „Ha Oroszország diadalmaskodna, az jelentősen megrendítené a nyugati társadalmat” – figyelmeztetett Petr Pavel, miután csütörtök este tárgyalt a váratlanul Prágába látogató Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Csütörtök este előre be nem jelentett látogatásra Prágába érkezett az ukrán elnök, ahol Petr Pavel cseh államfővel tárgyalt. Volodimir Zelenszkij Szófiából érkezett a cseh fővárosba. Az őt szállító konvoj este fél kilenckor gördült be a prágai vár udvarára, ahol az akkorra összegyűlt tömeg tapssal üdvözölte. A cseh és az ukrán himnusz meghallgatása után pedig fogadta őt Petr Pavel cseh elnök, aki a háború kitörése óta már kétszer is járt Kijevben, de Prágában ez volt az első közös találkozójuk.

Volodimir Zelenszkij cseh fővárosban tett látogatását rendkívüli biztonsági intézkedések kísérték.

A cseh hírtelevízió szerint az ukrán elnök országa biztonsági érdekeiért és NATO-tagságának támogatásáért lobbizik mostani kelet-európai körútján. A nyilvánosságra hozott információk szerint elsősorban az észak-atlanti szövetség jövő heti vilniusi csúcstalálkozójáról és az ezzel összefüggő biztonsági kérdésekről egyeztet a szövetséges államok – köztük Csehország – vezetőivel.

„A látogatás számomra azt jelenti, hogy Ukrajna támogatásának van értelme. Volodimir Zelenszkij számíthat a további támogatásunkra” – jegyezte meg Petr Pavel. A cseh elnök emlékeztetett, hogy az orosz invázió tavaly februári kezdete óta a cseh állami és magánszektor összesen 45 milliárd korona támogatást nyújtott Ukrajnának. Kiemelte az Ajándék Putyinnak kezdeményezést is, amelynek keretében a csehek egy harckocsira gyűjtöttek pénzt az ukrán hadsereg számára. Petr Pavel méltatta az ukrán nép bátorságát az orosz agresszióval szembeni ellenállásban, valamint magának Zelenszkijnek a bátorságát is, aki folyamatos külföldi látogatásai révén keresi a partnerek támogatását. A cseh elnök szerint Oroszország közel sem olyan erős, mint ahogy azt a Nyugat felé mutatja.

„Csehország érdeke, hogy Ukrajna a háború befejezése után azonnal megkezdhesse tárgyalásait a NATO-csatlakozásról”

– szögezte le a cseh államfő. Petr Pavel úgy vélte: Ukrajnának még az idén el kellene kezdenie a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval. Pavel emlékeztetett arra is, hogy ukrán elnök 14 évvel ezelőtt járt legutóbb Csehországban. Ennek kapcsán pedig megjegyezte, hogy a barátoknak gyakrabban kellene meglátogatniuk egymást.

A baráti szavakra adott válaszként Volodimir Zelenszkij elmondta, meghatotta őt, hogy a prágai reptérről a Hradzsinba vezető úton sokan ukrán zászlót lengettek az elhaladó konvoj mellett. A késő esti sajtótájékoztatón az ukrán elnök köszönetet mondott Csehországnak Ukrajna támogatásáért. „Rendkívül fontos, hogy Prága az országunkat érintő döntéseiben nem veszi figyelembe Moszkva véleményét” – fogalmazott. Újságírói kérdésre válaszolva Zelenszkij leszögezte: Ukrajna célja, hogy a NATO jövő heti vilniusi csúcstalálkozóján meghívást kapjon a szervezethez történő csatlakozásra.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Prágában tárgyalt az ukrán elnök
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást