Nyitókép: MLiberra/Getty Images

Kína "bosszújával" szintet lépett Peking és Washington technológiai háborúja

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2023. május 22. 16:53
Eszkalálódik a kínai-nyugati technológiai konfrontáció: Peking a nyugati érvek mintájára, nyugati technológia használatát tiltotta be otthon, nemzetbiztonsági okokra hivatkozva.

A kínai kormány felszólította a nemzetbiztonsági szempontból érzékenynek tartott informatikai rendszerek felhasználóit, hogy ne vásároljanak a legnagyobb amerikai memóriachip-gyártótól, a Micron Technology-tól.

A Micron termékei "súlyos hálózatbiztonsági kockázatokat" hordoznak, amelyek veszélyt jelentenek Kína információs infrastruktúrájára és befolyásolják a nemzetbiztonságot - közölte a kínai kiberbiztonsági-felügyelet vasárnap, de nem részletezte, mik azok.

Mindez válasz lehet arra, hogy az Egyesült Államok, Európa és Japán csökkenti a kínaiak hozzáférését a fejlett chipekhez és más technológiákhoz, mert azokat szerintük fegyverekben is lehet használni - miközben Hszi Csin-ping elnök kormánya Tajvant fenyegeti és egyre keményebb az álláspontja Japánnal és más szomszédokkal szemben.

Kommentátorok szerint a kínai illetékesek keresik a módját, hogy olyan – a nyugatiak felé való – megtorló intézkedéseket találjanak, amelyek nem okoznak hátrányt a hazai okostelefon-gyártóknak és más iparágaknak, illetve nem lehetetlenítik el a chipek importját.

A Micron elleni felülvizsgálatot április 4-én jelentették be, néhány órával azután, hogy Japán csatlakozott Washingtonhoz, amely biztonsági okokra hivatkozva korlátozta a Kínának a processzorchipek gyártásához szükséges technológiához való hozzáférését.

A Micron-termékek tilalmáról szóló vasárnapi, pekingi bejelentés ugyanakkor látszólag meg akarta nyugatni a nyugati cégeket.

"Kína határozottan támogatja a magas szintű nyitást a külvilág felé, és amennyiben az megfelel a kínai törvényeknek és szabályozásoknak, szívesen látja a különböző országokból érkező vállalkozásokat, platformtermékeket és szolgáltatásokat a kínai piacon" - közölte a kiberbiztonsági-ügynökség.

Hszi elnök márciusban azzal vádolta Washingtont, hogy megpróbálja blokkolni Kína fejlődését és felszólította a közvéleményt, hogy "merjen harcolni" ez ellen.

Ennek ellenére Peking lassan vágott vissza, valószínűleg azért, hogy óvja a kínai mobil- és elektronikaieszköz-összeszerelő ágazatot. A cégek évente több mint 300 milliárd dollár értékben importálnak külföldi chipeket.

Közben Peking dollármilliárdokat öl a chipfejlesztés felgyorsításába, hogy ezzel csökkentse a külföldi technológiától való függőségét. A kínai gyártók képesek az autókban és háztartási készülékekben használt alacsony szintű chipek szállítására, de nem képesek az okostelefonok, a mesterséges intelligenciában és más fejlett alkalmazásokban használt áramkörök előállítására.

Kommentátorok szerint a szembenállás oda vezethet, hogy a világban inkompatibilis technológiai szabványok alakulnak ki, és az egyik régióból származó eszközök nem működnek majd máshol.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kína "nemzetbiztonsági" bosszúja az amerikai chipgyártónak SZVETNIK
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást