Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Jön a brit ETA, a magyar utazóknak is fizetniük kell

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2023. március 10. 19:29
Az Egyesült Királyság – amerikai mintára – beutazási engedélyt akar bevezetni az eddig vízummentesen belépő külföldiekre. A brit kormány megfogalmazása szerint a lépés "előnyeit” először az Öböl-országok polgárai élvezhetik, de 2024 végétől már az európaiak, így a magyarok is.

A britek a csomagolás művészei – fizikai és átvitt értelemben is. Erre példa az, hogy hogyan tálalják a döntést: jövőre a brit állam is elkezdi levenni a sápot azokról, akik a szigetországba akarnak látogatni.

Március 9-én jelent meg a brit kormány honlapján a hír, hogy jön az ETA, azaz az elektronikus beutazási engedély (Electronic Travel Authorisation). Ennek „előnyeit” a megfogalmazás szerint először az Öböl Menti Együttműködési Tanács országainak, továbbá Jordánia polgárai „élvezhetik”.

2024 végére azonban kiterjesztik azt minden, jelenleg vízummentességet élvező ország, így az EU polgáraira is.

A rendelkezés lényege: a látogatóknak egy mobilalkalmazáson vagy weboldalon keresztül kell folyamodniuk az ETA-ért, és a feltett kérdésekre válaszolva „gyors döntésre számíthatnak”. Biometrikus és más adataik megosztásárért és a „nemzetközi gyakorlatnak megfelelő” díj megfizetése ellenében – kedvező döntés esetén – két éven át többször is beutazhatnak az Egyesült Királyságba.

A brit lépés előzménye, hogy a brexit után az Európai Unió hasonló rendszert vezet be jövőre a brit utazók részére. Az ETIAS-rendszerben a briteknek minden utazás esetén 7 eurót kell majd fizetniük. Az ESTA nevű amerikai rendszerben 21 dollár a vízummentes belépés ára. Az egy másik kérdés, hogy az amerikai ESTA kitöltése nem könnyű, több oldalon keresztül kell a kérdésekre válaszolni, például olyanra, hogy tagja-e a kérelmező terrorszervezetnek.

A brit kormány a készülő szabályozás előnyei között említi a határ megerősítését és a „robusztus biztonsági ellenőrzést”. Ennek része egy sor jogosultsági kérdés, amivel kiszűrik az Egyesült Királyságra fenyegetést jelentő belépőket – fogalmazott Robert Jendrick bevándorlási államtitkár.

A brit vízumkérelmek során már eddig is nyilatkozni kellett arról, hogy a látogató részt vett-e népirtásban, terrorszervezet vagy bűnszövetkezet tagja volt-e, noha nehéz elképzelni, hogy a terroristák, tömeggyilkosok és bűnözők erre igennel válaszolnának. Azt, hogy Jendrick állítása szerint a rendelkezés valóban „megkönnyíti-e majd” a beutazást, azt a gyakorlat igazolhatja vissza.

Az InfoRádió tudósítója saját bőrén tapasztalta, milyen az, amikor a brit állam kereskedelmi cégeknek szervez ki idegenrendészettel kapcsolatos funkciókat. A biometrikus tartózkodási engedély adatfelvételére 2019-ben csak pénzért (sic!) elérhető időpontban a folyamat a beígért 15 percről 5 órára duzzadt. A panaszt és a késedelemmel járó költségek megtérítését az eljáró cég azzal hárította el, hogy „az adatfelvétel megvalósult”.

A 2024 végétől a magyarokra és más európaiakra is érvényes ETA a történelmi kötelékek miatt és a brexit ellenére nem vonatkozik majd az Ír Köztársaság lakosaira. Viszont az Egyesült Királyságba Írországból belépő más polgárok esetében is megkövetelik majd az engedélyt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Jön az ETA - mármint a kötelező brit beutazási engedély
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást