Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Előrelépés az északír záradék ügyében

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2023. február 7. 22:02
Részleges áttörés történt az úgynevezett „Északír Záradék”-ról folyó európai-brit tárgyalásokon. A brexit utáni kereskedelmet szabályozó alku vitatott része a vámolás, a szuverenitás és a biztonságpolitika kérdésében is ellentéteket szült Brüsszel és London között.

Lazább lesz az élelmiszerek és élőállatok exportjának ellenőrzése a brit fő sziget és a szintén az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország között. Ezzel kapcsolatban állt küszöbön a megállapodás London és Brüsszel között.

Mivel Észak-Írország az ír határ szabad átjárhatósága és így az írországi békeegyezmény fenntartása érdekében az európai vámunióban maradt, a britek a brexit után belementek abba, hogy országukon belül vám- és egészségügyi ellenőrzésnek vessék alá például az élelmiszert.

A komplex európai szabályozás miatt – amit a kilépés után Boris Johnson kormánya elfogadott – akadozni kezdett az északír élelmiszerboltok feltöltése. Közben az északír protestánsoknak az nem tetszett, hogy a vámhatár szerintük éket verhet országrészük és az Egyesült Királyság többi része közé. London ezek után azzal kezdett el fenyegetőzni, hogy saját hatáskörben módosítja az általa aláírt, nemzetközi szerződésnek számító brexit-egyezményhez csatolt „északír záradékot”.

Az EU – bár azt mondta, sorra adott engedményeket – a britek szerint hajthatatlan maradt. Most viszont belement, hogy a Nagy-Britanniából – avagy az ország Észak-Írországon kívüli részéből érkező – és kizárólag Észak-Írországnak szánt árucikkei a lazább ellenőrzést jelentő zöld kapukon haladhatnak át. Cserébe az Egyesült Királyságnak biztosítania kell, hogy az oda küldött élelmiszer és élőállat nem jut be az EU belső piacára az Ír Köztársaság szabadon átjárható határán keresztül.

Az új alku részeként külön címkével kell ellátni az élelmiszer-termékeket,

a briteknek figyelni kell az élelmiszerbiztonságot és az állatjólétet. Januárban a felek már megállapodtak abban, hogy valós időben osztják meg az adatokat a nagy-britanniai–északír határon áthaladó árukról.

A mostani alku felveti a lehetőséget, hogy az északír záradék ügyében átfogóbb megállapodást kössenek, bár egy vezető forrás azt mondta: más, nehéz témákban – például az Európai Bíróság joghatálya ügyében – „még semmi sem történt”, írta a The Guardian.

Maros Sefcovic, az Európai Bizottság alelnöke és Brüsszel főtárgyalója annyit mondott, hogy „előrehaladás történt, de vannak nehézségek... minél több biztosítékot kapunk, annál nagyobb a lehetőség részünkről a rugalmasságra”.

Korábban az EU már tett egy, a mostani zöld korridorhoz hasonló javaslatot, de a britek azt akarták, hogy gyakorlatilag minden kamiont vámolás nélkül engedjenek át Észak-Írország és Nagy-Britannia között.