Nyitókép: Andrii Yalanskyi/Getty Images

Amerikai növekedési kilátások: elsőre meglepően jó, de "ha a motorháztető alá nézünk..."

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2023. január 30. 18:37
Meglepetést okozott az amerikai gazdaság, amely a vártnál jobban növekedett az elmúlt negyedévben. Mindez annak ellenére következett be, hogy a Fed kamatemelési politikája egyre jobban terheli az üzleti aktivitást.

Bár sok közgazdász jósol recessziót az idén a tengerentúlon, a világ legnagyobb gazdasága éves szinten 2,9 százalékkal bővült szeptember és december között – derült ki a washingtoni kereskedelmi minisztérium adataiból. A teljesítmény valamennyivel meghaladta az elemzők 2,6 százalékos növekedési előrejelzését. A trend lassult a tavalyi harmadik negyedévhez képest, mert a bővülés július és szeptember vége között 3,2 százalékos volt.

A mostani adat igazolja azokat a kommentárokat, hogy az amerikai központi bank szerepét betöltő Fed március óta tartó kamatláb-emelési politikája – amely 4 százalékkal tornászta fel az év során a számot – fékezi a keresletet és így a gazdaságot. A Fed 0,75 százalékpontos lépésekben emelte a kamatlábat, hogy megfékezze a vágtázó inflációt. Az ilyen lépések azonban azzal járnak, hogy a befektetői pénz egy része a tőzsdékről a rizikómentesebb és stabil hozamot ígérő amerikai állampapírokba áramlik át – még külföldről is.

A Fed heti ülésén várhatóan negyedpontos kamatemelést hajt végre, a jelenlegi 4,25 és 4,5 százalék közötti sávról, amikor eldönti, hogy milyen mértékben fékezze a gazdaságot, miközben az infláció a jelek szerint elérte a csúcspontját. A tisztviselők széles körben támogatják, hogy az amerikai alapkamatláb meghaladja az 5 százalékot, és hogy ez a szint legalább az év végéig megmaradjon. Mindez arra utal, hogy a februári döntésen túl további kamatemelésekre lehet számítani.

A tengerentúli GDP-adatok a legújabb jelei annak, hogy

a világ vezető gazdasága a vártnál ellenállóbbnak bizonyult

a lényegesen magasabb hitelfelvételi költségekkel szemben. Ugyanakkor azt is mutatják, hogy a Fed intézkedései kezdik éreztetni a hatásukat.

"Elsőre minden jól néz ki. De ha a motorháztető alá nézünk, akkor nyugtalanító jeleket látunk: kezd elveszni a lendület" – mondta James Knightley, az ING vezető nemzetközi közgazdásza.

A 2022-es, negyedik negyedévi növekedést részben a vállalatok készletfelhalmozása táplálta, különösen a feldolgozóiparban és a közüzemi szektorban. A fogyasztói kiadások, az amerikai gazdaság egyik fő mozgatórugója, szintén stabilan, 2,1 százalékkal nőttek – jegyezte meg tudósításában a Financial Times.

A gyengeség további jeleként a beruházások 6,7 százalékkal csökkentek,

az ingatlanokkal kapcsolatos beruházások éves szinten 26,7 százalékkal zsugorodtak.

Az üzleti beruházások mindössze 0,7 százalékkal emelkedtek.

Az év egészében a GDP 1 százalékkal nőtt, ami elmarad a 2021-es 5,7 százalékos növekedéstől.

Sok közgazdász arra számít, hogy az Egyesült Államok még az idén recesszióba billen.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Amerikai növekedési kilátások: elsőre meglepően jó, de "ha a motorháztető alá nézünk..."
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást