Nyitókép: MTI/AP/Martin Meissner

Harry herceg kipakolt – itt van, amit a "gonosz mostoháról" mondott

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2023. január 8. 08:00
Újabb döbbenetes részletek a sussexi herceg botrányszagú memoárjából.

A brit sajtó az angol nyelvű kiadást megelőző, spanyol változat alapján szemezget a sussexi herceg botrányos önéletrajzából, a „Tartalékból”. Harry egyik állítása az, hogy ő és testvére, Vilmos "könyörgött" apjának, az immár király Károlynak, hogy ne vegye feleségül ifjúkori szerelmét, Camilla Parker Bowlest.

A könyvet a részleteket közlő brit establisment-lap, a Telegraph „pusztító memoárnak” nevezi, „amellyel leszámolnak a királyi család legidősebb tagjaival”.

„A Gonosz mostoha”

A Tartalék (Spare) című önéletrajzában Harry herceg elárulja: félt attól, hogy Camilla "gonosz mostohaanyja" lesz, és részletesen elmeséli, hogyan romlott meg a kapcsolata a bátyjával és az apjával.

Vádaskodásai során Vilmost, a walesi herceget "nemezisének" titulálja, és azt a – világot már többször körbejárt – vádat fogalmazza meg vele szemben, hogy megtámadta és a padlóra küldte egy konyhai vita során. Vilmos később visszatért és bocsánatot kért – írta.

A herceg további vádja, hogy Károly (akkor még trónörökös) megtagadta, hogy Harry, felesége, Meghan csatlakozzon hozzá Balmoralban, miközben II. Erzsébet királynő haldoklott.

„Tiszteletlen hangnemet használt és értelmetlen indokokat hozott fel”

– állította Harry apjáról. Mint írja figyelmeztette is: "Soha többé ne beszélj így a feleségemről".

Harry, aki Meghannal együtt már botrányt okozott egy többrészes Netflix-„dokumentumsorozattal”, amely általános vádakat fogalmazott meg az angol királyi családdal szemben.

Camilla állítólagos kampánya

Most viszont első ízben, a nyilvánosság előtt és személy szerint támadta a "királyi hitves" rangot kapott Camillát. Azt állítja: "feláldozta" őt, hogy javítsa a saját nyilvános imázsát. Harry szerint a mostoha anyja, egy összehangolt kampány részeként, kiszivárogtatta a sajtónak egy Vilmos herceggel folytatott beszélgetés részleteit is. Mindezzel Camilla azt akarta elérni, hogy férjhez tudjon menni Károlyhoz.

A 410 oldalas könyvből kiderül: a herceget mennyire elkeseríti az, ahogyan szerinte a családja bánik vele. Harry intim beszélgetéseket tár fel, és egy sor sérelmet fogalmaz meg a királlyal, mostohaanyjával, valamint a walesi herceggel és hercegnővel (azaz Vilmossal és Katalinnal) kapcsolatban.

Sem a Károly királyt képviselő Buckingham-palota, sem a walesi herceget képviselő Kensington-palota nem kívánta kommentálni az állításokat,

a Telegraph megfogalmazása szerint „megpróbálnak felülemelkedni Harry árulásán”.

A herceg folyamatos támadásai azonban csak tovább mélyítik a két fél közötti szakadékot, és kevés a reményt a megbékélésre. Pedig Harry - állítása szerint – erre vágyik. Ennek ellenére néhány hónapal azelőtt támad rá Camillára, hogy őt, Károllyal együtt megkoronázzák.

„Ne vedd feleségül!”

Mostohaanyját Harry egyszerűen csak „a Másik nőnek”nevezi és azt írja: "szerepet játszott" édesanyja, Diana walesi hercegnő halálában. Szeinte ugyanis Camilla miatt bomlott fel a szülei házassága.

Ő és Vilmos készek voltak megbocsátani Camillának, ha boldoggá teszi az apjukat. De kikötötték: „csak azzal a feltétellel fogadjuk be a nőt a családba”, ha Károly nem házasodik újra.

Harry így ír: "Cserébe csak annyit kértünk, hogy ne vegye feleségül.

Nem kell újra megnősülnöd - könyörögtünk neki.

"Az esküvővel az egész ország, az egész világ összehasonlítaná anyánkat és Camillát, amit senki sem akar". "Kérlek, ne vedd feleségül. Legyetek együtt, és ennyi" – írta még.

Károly nem válaszolt a kérésre, de Harry szerint Camilla "nem vesztegette az idejét", hogy kidolgozza saját, hosszú távú stratégiáját, "egy kampányt, amely a házasságra és idővel a korona megszerzésére irányult".

Harry szerint az mostoha anyjával való első találkozás olyan volt, mint amikor "beadnak neked egy injekciót". Azt mondta magának:

"Csukd be a szemed és nem fogod érezni".

Harry szerint az egykori Camilla Parker Bowles "unatkozott" a találkozásuk alatt. Jó részt azért, mert Harry nem volt az apja utódja és így nem jelentett komoly akadályt, hogy feleségül menjen az akkori walesi herceghez.

A „gyermeteg agyú Katalin”

Az is kiderült, hogy Harry valószínűleg nem lesz ott a május 6-i koronázáson. Bár az ITV-nek azt nyilatkozta: „addig sok minden változhat”.

A herceg szerint Károly könyörgött az állandóan veszekedő fiainak, hogy ne tegyék "szenvedéssé" az utolsó éveit. Viszont hidegszívűséggel is megvádolja apját, aki „nem ölelte meg, amikor közölte vele, hogy meghalt az édesanyja”.

Harry szerint nem csak apja, de bátyja, Vilmos is „fúrta” Meghant, "nehéz embernek" és "gorombának" nevezve a sussexi hercegnőt. Ezután fajult tettlegességig a dolog és ekkor esett neki Vilmos – állítja Harry.

"Elszakította a nyakláncomat, amikor megragadott az ingem gallérjánál fogva" - írja.

"Ráestem a kutya táljára, az eltört és a darabok felsértették hátamat".

A herceg most először azt is elárulja, hogy mennyire fagyos volt a viszony a felesége és a walesi hercegnő Katalin között. Egy sor gúnyos megjegyzést tesz sógornőjére. Azt állítja, hogy Katalin bocsánatkérést követelt miután Meghan azt sugallta, hogy a trónörökös feleségének "gyermeteg agya" van.