Nyitókép: Az oxfordi Fő utca 2020. április 17-én. MTI/EPA/Will Oliver

Soha nem volt sztrájkra készülnek a brit egyetemek, és sokan csatlakozhatnak még

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2022. november 9. 20:42
Háromnapos sztrájk lesz minden egyetemen ebben a hónapban Nagy-Britanniában. Most már az oktatók is leteszik a munkát. A dolgozók jobb fizetésért és nyugdíjakért tiltakoznak.

140 brit felsőoktatási intézmény 70 ezer dolgozója teszi le a munkát úgy, hogy az elmúlt év folyamán már összesen 18 napon át voltak munkabeszüntetések az egyetemeken.

A Tab című portál nyomozása szerint a 24 világszínvonalú, vezető brit egyetemet tömörítő Russel Csoport 11 millió fontot takarított meg az oktatóknak a sztrájkok miatt visszatartott fizetésével.

Az Egyetemi és Főiskolai Dolgozók Szakszervezetének szavazása nyomán november 24-én, 25-én és 30-án szünetel majd az oktatás a brit felsőoktatási intézményekben, és a hónap végi sztrájknapon még egy hatalmas londoni tüntetésre is felhívtak.

„Világos az üzenetünk: tegyenek egy rendes ajánlatot az asztalra. Ez a sztrájk olyan lesz, ami nem mérhető máshoz. Más volt a szavazás, más lesz a fellépés és más lesz az eredmény” – közölte a szakszervezet főnöke, Jo Grady.

Az eredmény valóban példátlan lesz: két és fél millió brit diákot érint. Ami még inkább láthatóvá teheti a tiltakozást, hogy a brit Ápolók Királyi Kollégiuma és a közalkalmazotti szakszervezet is csatlakozhat az oktatókhoz – attól függően, hogy mit szavaznak meg a tagok a héten. A brit postások már korábban közölték, hogy novemberben is sztrájkolnak, a befolyásos RMT vasúti szakszervezet pedig újra megszavaztatja tagjait – ők azok, akik fontos ünnepekre és hétvégékre szokták időzíteni munkabeszüntetéseiket, többek között a londoni metrón.

Tudósítók szerint

még nem volt ilyen nagy érdekvédelmi akció a brit felsőoktatásban, mint ami most várható.

Eddig csak külön-külön tiltakozások voltak, most viszont országos lesz a sztrájk.

Az oktatók – másokhoz hasonlóan – nem hajlandók elfogadni az elszabadult infláció miatt romló élet- és munkakörülményeket, és az egyetemek vezetésétől várják, hogy méltányos ajánlattal álljanak elő. Az idén háromszázalékos béremelést kaptak, miközben a brit infláció már 10 százalék körül jár. Ami viszont még inkább tüzeli őket: a szakszervezet szerint 35 százalékkal érnek majd kevesebbet a nyugdíjaik az idén bevezetett megszorítások miatt.

A brit egyetemi munkaadók szövetsége ugyanakkor nemtetszését fejezte ki a sztrájk miatt – és megemlítette, hogy mindez annak ellenére történik, hogy előrehozták a 2023-24-es fizetési tárgyalásokat.

„Ez nem tesz jót a diákoknak és nem segít az egyetemeknek fenntartani a dolgozói létszámok szintjét” – mondta Raj Jethwa, a munkaadói szervezet vezérigazgatója.

A brit diákok éves tandíja több mint 10 ezer font – és ha diákhitelből finanszírozzák tanulmányaikat, akkor ezt függetlenül attól kell majd visszafizetniük a munkába állás után, hogy hány napot töltöttek el az egyetemen előadásokon és szemináriumokon való részvétellel.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Példátlan sztrájkok lesznek a brit egyetemeken
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást