Nyitókép: Fotó: Matúš Vallo

Terrorcselekménynek nyilvánították a pozsonyi lövöldözést

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2022. október 17. 20:55
Folyamatosan bővülnek a múlt héten szerdán történt pozsonyi lövöldözéssel kapcsolatban megjelenő információk. A nyomozás során kiderült, hogy a 19 éves elkövető szülei tudtak fiuk tettéről, mégsem értesítették a rendőrséget. Az elkövető egy LMBTQ közösség által látogatott szórakozóhelyen hidegvérrel meggyilkolt két fiatal férfit, majd magával is végzett.

Javult az állapota a múlt heti pozsonyi lövöldözésben megsebesített nőnek. A fővárosi egyetemi kórház szóvivője elmondta, hogy az állapota stabil, de továbbra is kórházi kezelésre szorul.

„A lőtt sebét megműtötték, az állapota stabil és napról napra javul. Egyelőre kórházban marad” – mondta Eva Kliská. Október 12-én este két fiatal férfi meghalt, egy nő pedig megsérült a pozsonyi Vár utcai támadásban, amelyet az LMBTQ-közösség szórakozóhelye előtt követtek el. A tettes elmenekült a helyszínről, a rendőrség másnap reggel talált rá holtan. Az ügyben a legveszélyesebb bűnesetek felderítésére szakosodott nyomozói csoport, a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség nyomoz.

Jana Tökölyová, a Legfőbb Ügyészség szóvivője úgy tájékoztatott, hogy az ügynökség nyomozója a speciális ügyésszel való egyeztetés nyomán különösen súlyos terrorcselekménnyé minősítette át a két ember életét követelő gyilkosságot. A rendőrség egyúttal tájékoztatta a lakosságot, hogy figyelemmel követi a közösségi hálón azokat a bejegyzéseket, amelyek a kettős gyilkosság elkövetőjének lehetséges motivációit próbálják taglalni. „Ezeknek a bejegyzéseknek a szerzői visszaélnek azzal a helyzettel, hogy a rendőrség most nem reagálhat ezekre a hamis információkra” – tette közzé az Országos Rendőr-főkapitányság a közösségi hálón. A szlovák titkosszolgálatnak 20-50 millió eurónyi többletforrásra lenne szüksége ahhoz, hogy a társadalom teljesen biztonságos legyen. Ennyiből egyebek mellett jobban lehetne elemezni a szélsőséges tartalmakat közlő weboldalakat is.

A nyomozás során kiderült, hogy

a töltényeket és a pénzt egy Németországban élő náci eszméket hirdető személytől kaphatta a mindössze 19 éves elkövető.

A támadó szülei tudtak fiuk tettéről, mégsem értesítették a rendőrséget. A szerda esti gyilkosságot követően a fiú hazament, szüleivel pedig heves szóváltásba keveredett, amely során elmondta, mit tett a Tepláreň nevű bárnál. A Nový Čas napilap információi szerint a fiatal elkövető fegyverrel a kezében megfenyegette szüleit, majd bezárta őket egy szobába, ezért sem tudták értesíteni a rendőrséget.

A brutális gyilkosság mély nyomot ütött a szlovák társadalomban. Pozsonyban pénteken és vasárnap is ezrek vonultak az utcára, hogy elítéljék a kegyetlen brutalitással, gyűlöletből elkövetett gyilkosságot, és kiálljanak a melegjogok mellett. Az LMBTQ-közösség védelmét és támogatását célzó petícióhoz eddig tíz kisebbségi szervezet és több mint két tucat közszereplő csatlakozott. A történtek hatására várhatóan már az első napirendi pontok egyikén tárgyalhatja a parlament a kedden kezdődő ülésén a liberális – és a kormányból nemrég kilépett – Szabadság és Szolidaritás párt törvényjavaslatát, amely lehetővé tenné Szlovákiában a regisztrált partnerségi kapcsolatot az egynemű párok számára is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Terrorcselekménynek nyilvánították a pozsonyi lövöldözést
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást