Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Szlovák minisztercserék: kisebbségben kormányon sem könnyű az élet

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2022. szeptember 8. 18:30
Szlovákiában kisebbségi kormányzás lépett életbe, és megkezdődtek a találgatások az új tárcavezetők kilétéről. Az új miniszterek névsorát a jövő héten ismerheti meg a nyilvánosság.

Szlovákiában hétfőtől kisebbségben kormányoz Eduard Heger kormánya. A Szabadság és Szolidaritás, azaz az SaS miniszterei a Richard Sulík pártelnök és Igor Matovič pénzügyminiszter közti ellentét miatt benyújtották a lemondásukat. A liberális párt távozásával a szlovák kormánykoalíció hárompártivá zsugorodott, a Heger-kormány pedig elveszítette többségét a pozsonyi parlamentben.

A megüresedett miniszteri posztokat várhatóan a jövő héten foglalhatják el az új emberek. Eduard Heger kormányfő az újságíróknak azt mondta, a megüresedett posztokra nem politikai jelölteket, hanem szakembereket kér fel. A szlovák miniszterelnök kijelentette, a neveket csak az után hozza nyilvánosságra, hogy megállapodott Zuzana Čaputová köztársasági elnökkel. Az államfő közölte, mérlegelni fogja a javaslatokat, és stabil kormányzásra szólított fel.

A sajtóban viszont már megindult a találgatás. A liberális DenníkN napilap szerint a kormányátalakítás a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor politikai ellenfeleinek kedvezhet. Elsőként annak a Rastislav Káčernek a nevét említi a lap, aki Ivan Korčok külügyminiszter helyébe léphet, s aki korábbi budapesti nagykövetként élesen kritizálta Orbán Viktort és kabinetjét. Budapesti mandátuma nagykövetként 2018-ban ért véget, ezt követően került Prágába, hogy ott vezesse Szlovákia diplomáciai képviseletét. Káčer a DenníkN-nek korábban úgy nyilatkozott, hogy veszélyesnek tartja a magyar politika átalakulását, s Magyarországnak jelenleg nem lenne esélye arra, hogy bekerüljön az Európai Unióba. Rastislav Káčert egyébként országán belül is érték támadások. Politikai ellenfelei már azzal is megvádolták, hogy nyugati fegyvergyártóknak folytat lobbitevékenységet. A volt budapesti nagykövet alaptalannak nevezte ezeket a híreszteléseket, a jelölésével kapcsolatos információkat pedig sem megerősíteni, sem megcáfolni nem akarta.

A DenníkN szerint a gazdasági miniszteri posztra Karel Hirman energetikai szakembert kérték fel, aki ugyancsak a magyar kormány kemény bírálójának számít. Az igazságügyi miniszteri posztot Ľudovít Bradáč, egykori bíró, az oktatási tárcát pedig Daniel Bútora oktatási szakember kaphatja, bár ezekre a posztokra még többen versenyben vannak.

Eduard Heger szlovák kormányfő feleslegesnek tartja, hogy bizalmi szavazást kérjen a parlamentben. Érvelése szerint a kormány megalakulását követően szavaz bizalmat a parlament a kabinetnek, és ezt nem szükséges bizonyos időközönként megismételni. Ugyanakkor elképzelhetőnek nevezte, hogy a kormánya nem élne túl most egy ilyen bizalmi szavazást. Hozzátette, ha 70 kormánypárti képviselővel kérne bizalmi szavazást, akkor inkább rögtön benyújthatná a lemondását is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szlovák minisztercserék: kisebbségben kormányon sem könnyű az élet
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást