Nyitókép: Benjamin Shearn/Getty Images

Kétes hírű szövetségessel barátkoznak az oroszok Iránban

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2022. augusztus 18. 07:09
Katonai drónversenyt tartanak Iránban Oroszország, Fehéroroszország és Örményország részvételével. Mindez példa az ukrajnai háború közepette formálódó Nyugat-ellenes tengelyre.

A nemzetközi harcidrón-bajnokságot az iráni Kasan városában rendezik, két hétig tart és az iráni, orosz, fehérorosz és örmény résztvevők egymás teljesítményét is pontozzák. A 2022-es „Sólyomvadászat – pilóta nélküli légi járművek” versenye, az Oroszország által 2015-ben elindított, szélesebb körű, évente megrendezett katonai játékok immár hetedik fejezete.

A drónok különösen nagy szerephez jutottak Azerbajdzsán és Örményország tavalyi, karabahi háborújában – ahol az azeriek hatalmas sikereket értek el török drónjaikkal. Hasonlóképpen Ukrajnában is, az ottani háború kezdetén komoly eredményeket értek el a török Bayraktarok, de az oroszok később megtanulták, hogy lehet elhárítani és kilőni őket.

Iránban Moszkva, Minszk és Jereván kétes hírű szövetségessel barátkozik:

az Egyesült Államok által terrorszervezetnek tartott iráni Iszlám Forradalmi Gárdával, amelynek repülőgép-ipari részlege adott otthont a versenynek egy olyan városban, ahol az elit alakulat számos drónkísérletét végzik.

Ali Balali, Amir Ali Hazsizadeh, a Forradalmi Gárda repülőgépipari főnökének vezető tanácsadója és a verseny szóvivője elmondta, hogy a csapatokat a nappali és éjszakai légi felderítésben nyújtott teljesítmény alapján fogják pontozni. Emellett arról is beszélt, hogy a pilóta nélküli gépek hogyan tudnak segíteni a pontos tüzérségi tűz irányításában.

Balali szerint a játékok célja a „béke és a barátság üzenetének, valamint annak a terjesztése, hogy az Iráni Iszlám Köztársaság a globális terrorizmus elleni küzdelemben más országokkal együttműködve lép fel” – ami különösen

ironikus a szíriai polgárháborúban és máshol is aktív Forradalmi Gárda terrorbesorolása ismeretében.

Irán a hírek szerint idén két másik kategóriában is rendez nemzetközi katonai viadalt: nevezetesen egy búvárversenyt, valamint egy mesterlövészversenyt, megint csak a Gárda szárazföldi erőinek jazdi központjában.

A drónversenyre azután kerül sor, hogy az Egyesült Államok hónapok óta azt állítja, hogy Oroszország „több száz” drónt tervez vásárolni Irántól, hogy azokat az ukrajnai háborúban használják. Teherán tagadta ezt a hírt.

Közben a mélyülő orosz–iráni kapcsolat részeként az oroszok a múlt héten fellőttek egy Irán számára épített műholdat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kétes hírű szövetségessel barátkoznak az oroszok Iránban
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást