Nyitókép: Pixabay

A szlovákok harmadának nincs pénze nyaralásra

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2022. július 10. 12:20
A szlovákok negyede még szabadságra sem megy az idén. A döntő szempont a pénz. A lakosság több mint egyharmada emiatt egyáltalán nem megy üdülni, 13 százaléknyian pedig csupán 200 eurót tudnak családtagonként költeni vakációzásra.

Szlovákiában a megkérdezettek 37 százaléka nem megy az idén nyaralni a jelenlegi gazdasági helyzet és a szűkös családi költségvetés miatt. Összesen 38 százaléknyian terveznek utazást, derült ki abból a felmérésből, melyet a kariéra.sk portál végzett 3255 személy bevonásával.

Ennek ellenére viszonylag sokan készülnek külföldre, a lakosság 32 százaléka tengerparti nyaralást tervez, 6 százaléka pedig más jellegű külföldi kirándulást. Viszont a jelenlegi laza járványügyi szabályok ellenére 49 százaléknyian a belföldi üdülést választják.

Viszont 13 százaléknyian belföldi és külföldi utat is terveznek.

A látványos drágulás miatt egyre több szlovákiai család kerül nehéz anyagi helyzetbe, ami a nyári turistaszezonra is rányomhatja a bélyegét. A nyaralás elhalasztásánál, illetve az üdülőhely kiválasztásánál a döntő szempont a pénz. Az energia és az élelmiszerek árának emelkedése arra is hatással van, hogy ki mennyit kész költeni a nyaralásra.

A felmérésben résztvevők 13 százaléka mindössze 200 eurót tud családtagonként költeni vakációzásra. A lakosság 20 százalékánál ez az összeg 200 és 500 euró között mozog, 18 százaléknyian 500 és 1000 euró közti összeget, szűk 8 százaléknyian pedig akár 1500 eurót is tudnak áldozni rá.

A járványügyi intézkedések feloldásának köszönhetően – idén már valamivel többen utaznak külföldre, mint tavaly. Idén nyáron a szlovákiai családok számára a legolcsóbb tengerparti nyaralást Görögország és Törökország kínálja, de a spanyolországi üdülőhelyek is az olcsóbbak közé tartoznak. Korábban Horvátország számított az egyik legolcsóbb megoldásnak a tengerparti nyaralást választók számára. Mára azonban fordult a kocka, az idei szezonban így

Horvátország már az egyik legdrágább turisztikai célpont a dél-tengeri országok közül.

A horvátoknál az idei szezonban az árak átlagosan 20–25 százalékkal emelkedtek az előző évhez képest, de az 50 százalékos drágulás sem számít kivételesnek.

A pozsonyi Új Szó cikke szerint a kirándulni vágyók fele már figyelembe vette az infláció hatásait, így nagyobb összeget szán a nyári szabadságra, mint egy évvel ezelőtt. A nyaralás finanszírozására az idén a szlovákiai családok töredéke tervez újabb fogyasztási hitelt felvenni, amiben valószínűleg közrejátszott az is, hogy az elkövetkező időszakban a hitelkamatok további növekedése várható, ami a családok nagy részét elriasztja a felelőtlen eladósodástól. A most közzétett felmérés szerint a családok leggyakrabban a saját megtakarításaikból és a fizetésükből állják a nyaralással járó költségeket. A megkérdezettek alig 4 százaléka tervez kölcsönt felvenni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A szlovákok harmadának nincs pénze nyaralásraanyagi okokból nem nyaral KISS (Kiss Balázs)
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást