Nyitókép: Anastasia Vlasova/Getty Images

Orosz tábornok, aki Moldováig akar menni: „az egész világgal harcban állunk”

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2022. április 22. 16:13
Oroszország teljes ellenőrzése alá akarja vonni a Donbaszt és Ukrajna deli részét. Egy katonai vezető meglepően nyílt magyarázata szerint egészen a moldovai orosz ajkú területig akarnak eljutni. Mindez azt jelenti, hogy teljesen elvágnák a tengertől Ukrajnát.

Az orosz politikai és hadvezetés korábbi bejelentései, miszerint az úgynevezett „különleges katonai művelet” újabb szakasza Kelet-Ukrajnára összpontosul, felvetette a lehetőséget, hogy Moszkva megelégedhet azzal, hogy a teljes luhanszki és donyecki régiót elszakítsa Ukrajnától.

Most azonban az orosz központi katonai körzet főparancsnok-helyettese azt is közölte, hogy egész Dél-Ukrajnát is meg akarják szerezni.

Rusztam Minnekajev tábornok nyilatkozata arra utal, hogy Moszkva nem akarja egyhamar abbahagyni az offenzívát – jegyezte meg a Reuters.

A tábornok úgy fogalmazott, hogy a dél feletti teljes ellenőrzés

„javítaná” az orosz hozzáférést Moldova orosz ajkú szakadár régiójához, Transzdnyisztriához.

Ez a terület nyugatról Ukrajnával határos, orosz katonák állomásoznak rajta és Kijev attól fél, hogy ebből az irányból is támadás érheti.

Kijev: légi hídon dobnák át Transzdnyisztriába az orosz katonákat

Ukrán illetékesek szerint a körzetben egy olyan légibázist készítenek elő, ahová az Ukrajnában bevetendő katonákat tudna szállítani Moszkva. Az állítást a moldovai védelmi minisztérium és a kormány fennhatósága alá nem tartozó Transzdnyisztria vezetése is cáfolta.

A térképre tekintve, a legrövidebb útvonal orosz ellenőrzésű területről a Krím és Transzdnyisztria között húzódik, de az orosz gépeknek ukrán terület felett is át kellene ehhez repülniük, nagyon közel a román légtérhez, ahol viszont a NATO gépei járőröznek. Azaz, a terv csak akkor működhetne biztonságosan, ha már előtte elfoglalnák az egész ukrán fekete-tengeri partvidéket és még akkor sem feltétlenül.

Minnekajev tábornok mostani nyilatkozatában nem nevezte nevén az ukrán tengerparton fekvő két nagy várost, Odesszát és Mikolajivet – melyeket az elképzeléshez szintén el kellene foglalni. Viszont hírügynökségek szerint azt állította, hogy Transzdnyisztriában „elnyomják az orosz ajkú lakosságot”, amit indokként lehet felhasználni az offenzívához – ami teljesen elvágná Ukrajnát a tengertől.

„Úgy tűnik,

most is az egész világ ellen harcolunk, mint a Nagy Honvédő Háború idején, amikor ellenünk volt egész Európa és a világ. Most is ez van, ők soha nem szerették Oroszországot”

– fejtegette, meglepő módon nem említve Moszkva II. világháborús nyugati szövetségeseit.

Nem világos, hogy pontosan úgy értette-e, hogy az orosz ajkú vezetésű szakadár terület hatóságai nyomják-e el az orosz ajkú lakosságot vagy a moldávok, akiknek nincs bejárásuk a földsávra.

Kicsúszott a száján a tiltott szó: "háború"

A tábornok ezek után még az orosz katonai kudarcokról szóló külföldi tudósításokról értekezett. Úgy állította be, hogy bár az ukránok rajtaütései nyomán veszteségeket szenvedtek az orosz csapatok, azok „gyorsan alkalmazkodtak a helyzethez és taktikát váltottak”. Emellett a rakétacsapások biztosítják, hogy ne veszítsenek túl sok katonát – fejtegette.

Mindez szembemegy azzal a megölt orosz katonák számáról szóló, 20 ezer fő körüli becsléssel, amit Moszkvában nem ismernek el. Aztán még egy olyan szót is használt, ami elméletileg törvénytelen Oroszországban, a „háborút”.

„Nem mi kezdtük ezt a háborút, de befejezzük”

– mondta az ITAR-TASSZ hírügynökség szerint.

Ukrajna: imperialista az orosz terv

„Többé nem rejtegetik” – írta az ukrán védelmi minisztérium a most bejelentett állítólagos orosz tervről.

„Elismerték, hogy a második fázis nem a vélt nácik feletti győzelemről, hanem Kelet- és Dél-Ukrajna elfoglalásáról szól. Tiszta imperializmus” – szólt az ukránok válasza.