Nyitókép: Eddisonphotos/Getty Images

Harcedzett SAS-exkommandósok és lelkes amatőrök az ukránok oldalán

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2022. március 3. 19:09
Az ukrajnai pusztítás miatt, és Volodimir Zelenszkij felívására már harcolnak külföldiek Ukrajna oldalán, és volt brit kommandósok is jelezték, hogy csatlakoznának önkéntesként. Londonban egy angliai magyar is feltűnt a jelentkezők közt. Boris Johnson kormányfő szerint azonban törvényt sérthetnek.

Megmozdultak a britek átlagpolgárok is, hogy Ukrajna védelmében harcba induljanak az orosz hadsereggel. A brit történelmi emlékezetben még mindig él a nyugati török koalíció és a cári Oroszország 19. századi krími háborúja.

Most pedig az ukrán városok elleni rakétatámadások, a bűzlő óvóhelyekre kényszerült civilek és a túlerővel szemben kitartó ukrán katonák és önkéntesek példája tüzeli a lelkesedést. És ott van Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felhívása is, aki külföldiekből álló ukrán idegenlégiót állít fel, a spanyol polgárháborús Komintern-önkéntesek mintájára.

Ráadásul Liz Truss brit külügyminiszter azt mondta: „teljességgel támogatja” azokat a honfitársait, akik az ukrán fegyveres erők mellett akarnak harcolni.

A jelentkezők közt vannak katonai múlttal nem rendelkező bankárok és fitnessterem-tulajdonosok. Brian, egy 60 éves tartalékos úgy fogalmazott: akár holnap repülőre ül. A korosodó tartalékos mellett egy 28 éves, Ákos nevű magyar fiatalember is feltűnt. Ő arról beszélt, hogy még nem tudja, hogy mondja el döntését a családnak.

„Magyar vagyok, Ukrajna a szomszédunk. Ezt nem tudom tétlenül nézni.

Most arra van szükségük, hogy emberek menjenek oda harcolni. Kis tapasztalatom van, tudok fegyvert használni... Lehet, hogy meghalok, megrokkanok, de valakinek oda kell mennie” – idézte szavait a Daily Mail. „Utálom Putyint” – magyarázta egy iráni, aki mellett lengyelek és ukrán rokonokkal rendelkező britek is jelentkeztek.

A lelkes civilek mellett azonban a komolyabb brit hozzájárulást az a 150 afganisztáni brit veterán adhatja, aki már elindult Ukrajnába.

Ők a legendás SAS-kommandó egykori tagjai, bár már 40 és 60 év közöttiek.

Fő ütőerejüket a képzett mesterlövészek, lég- és tankelhárítók adják, akik jól tudják kezelni a Stinger és Javelin vállról indítható rakétákat. A brit sajtó szerint nem a brit kormány, hanem egy még „nem megnevezett európai állam” finanszírozza küldetésüket egy magán katonai cégen keresztül. A mesterlövészek feladata lesz például az orosz légierő földi célravezetőinek megölése. Mivel a brit veteránok már nincsenek aktív szolgálatban, úgy érzik, nincs jogi akadálya ukrajnai küldetésüknek.

Ezzel azonban lehet, hogy törvényt sértenének: erre figyelmeztettek jogászok és Boris Jonhson miniszterelnök is. A brit önkénteseket például elméletileg a terrorellenes törvények miatt bíróság elé lehetett állítani, ha a kurdok oldalán harcoltak Szíriában az Iszlám Állam ellen.

Egy dolog a törvény és másik dolog, hogy alkalmazzák-e, és kérdés, hogy érdekli-e a brit önkénteseket, amikor azt látják a pusztítást, amit az ukrán városokba csapódó rakéták okoznak.