Nyitókép: facebook.com/zcaputova

Szlovákia a meggyilkolt újságíróra emlékezik

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2022. február 21. 18:24
Négy évvel ezelőtt ezen a napon gyilkolták meg Szlovákiában az aktuality.sk újságíróját, Ján Kuciakot és menyasszonyát, Martina Kušnírovát. A gyilkossági ügyben három személyt már elítélték. A megbízásukkal gyanúsított másik két személy ügye jövő héten folytatódik a speciális büntetőbíróságon. Pozsonyban hétfőn emlékművet lepleztek le az elhunyt fiatalok emlékére, Zuzana Čaputová államfő pedig annak a családi háznak a kerítésén helyezett el koszorút, melyben a fiatalokat meggyilkolták.

Négy év telt el a tragikus eset óta, amely a szlovák történelem mementójává vált. Ján Kuciakot és jegyesét az oknyomozó újságíró által feltárt gazdasági csalások leleplezése miatt ölték meg hidegvérrel. A 2018-ban elkövetett gyilkosság után tüntetéssorozat indult Szlovákiában, amelyet a Tisztességes Szlovákia mozgalom hívott össze. Ezek voltak az önálló ország 1993 óta íródó történelmének legnagyobb tömegmegmozdulásai. Az egyik pozsonyi demonstráción egyes becslések szerint 40 ezren vettek részt. A fővárosban az 1989-es bársonyos forradalom óta nem vonultak ennyien az utcára.

Hétfő délután leleplezték Pozsonyban az elhunyt fiatalok emlékére állított emlékművet, amely az Irgalmas Testvérek Rendje tulajdonában levő kórházépület homlokzatára került. Richard Jombík, a rend elöljárója úgy fogalmazott, hiszi, hogy az alkotás a tér szerves részévé válik, és rámutatott a művészet és a spiritualitás fontosságára.

„Az emberi életnek lelki szempontból is teljesnek kell lennie. Ján és Martina emlékművében ez a dimenzió fog megtestesülni”

– mondta.

Ján Kuciak menyasszonyának, Martina Kušnírovának az édesanyja a megemlékezésen úgy fogalmazott, hogy a helyzet rossz, és fél attól, hogy minden visszatér a régi kerékvágásba. Ján Kuciak édesapja pedig azt mondta a négy évvel ezelőtti, tisztességes Szlovákiáért jelszó alatt összehívott akkori tüntetések apropójaként, hogy szeretné, ha Szlovákia tényleg tisztességes lenne, mert úgy látja, mintha ez a tisztesség eltűnőben lenne az életünkből.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök az évforduló alkalmából virágokat helyezett el és gyertyát gyújtott az előtt a nagymácsédi ház előtt, amelyben a két fiatalt meggyilkolták. „Négy évvel ezelőtt a társadalom nagy része egyhangúlag egy tisztességes és igazságos Szlovákiát követelt. Ez a követelés a mai napig is érvényes” – közölte az államfő, hozzáfűzve, hogy manapság is erősödik a gyűlölet, a düh és egyre nagyobb a verbális támadások száma.

„Ján és Martina esetében is fenyegetések előzték meg a támadást. Ezt még az előtt kell megállítanunk, mielőtt késő lesz,

különben Ján és Martina hátrahagyott üzenete hiábavaló lenne” – állapította meg az államfő. Emlékeztetett: a fiatal párt Ján munkája miatt gyilkolták meg. „Megölték őket, mert Ján korrupciós ügyek és hatalommal való visszaélések feltárásával foglalkozott” – közölte a köztársasági elnök, aki fontosnak tartja, hogy a gyilkosság elkövetőit elítélték, ugyanakkor szerinte az igazságossághoz az kell, hogy a megrendelőket is felelősségre vonják.

Az elkövetőket, Miroslav Marčeket, valamint a sofőr Szabó Tamást és az összekötő Andruskó Zoltánt jogerősen elítélték, a gyilkosság megrendelésével gyanúsított Marián Kočnert és Alena Zsuzsovát viszont nem. Első fokon felmentették őket, de a fellebbviteli bíróság elrendelte az ügy újratárgyalását, mely február 28-án, jövő héten hétfőn folytatódik a bazini székhelyű speciális büntetőbíróságon.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szlovákia a meggyilkolt újságíróra emlékezik
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást